
ÎNDEPĂRTAREA TATUAJELOR
Tatuarea este o procedură din ce în ce mai răspândită în ultimii ani. În paralel cu interesul crescut pentru tatuaje, a crescut şi nevoia îndepărtării acestora.
Multe persoane regretă alegerea pe care au făcut-o şi solicită îndepărtarea tatuajelor. Motivele pentru care multe persoane solicită îndepărtarea tatuajelor pot fi de ordin social, profesional, estetic sau afectiv. În viaţă, omul evoluează şi se schimbă. Nimeni nu este astăzi exact cum a fost ieri. Toţi ne schimbăm părerile, concepţia estetică şi opţiunile. Mulţi doresc îndepărtarea permanentă a oricăror tatuaje, în timp ce alţii vor doar să îndepărteze un tatuaj ca să poată face altul.
Trebuie să ne gândim înainte de a face un tatuaj că îndepărtarea acestuia nu este deloc uşoară. De aceea nu trebuie să luăm decizii pripite şi superficiale când este vorba de a ne face un tatuaj.
Există două metode de îndepărtare a tatuajelor, cea chirurgicală şi corectarea cu laser.
METODA CHIRURGICALĂ
Chirurgul plastician poate alege metoda chirurgicală de îndepărtare a tatuajelor mai ales în cazul tatuajelor mici, dar şi a celor de dimensiuni mai mari, atunci când pielea este destul de elastică. Dacă este vorba de tatuaje foarte mari, această procedură durează foarte mult şi este obositoare şi pentru pacient.
Chirurgul plastician îndepărtează porţiunea de piele pe care se află tatuajul, realizând o incizie în piele. După aceea, întinde pielea şi o suturează sub presiune. Dacă din cauza dimensiunilor sale, tatuajul nu este îndepărtat într-o singură şedinţă, pacientul va reveni pentru o a doua sau a treia şedinţă.
Avantajul acestei metode este că nu rămâne nicio urmă a tatuajului respectiv, adică este îndepărtat în întregime. Inconvenientul este că în locul unde a fost tatuajul rămâne o cicatrice, asemănătoare cu cele care rămân după o intervenţie chirurgicală.
De regulă, intervenţia are loc sub anestezie locală. Există de asemenea posibilitatea să se efectueze cu anestezie generală, în funcţie de mărimea tatuajului şi de dorinţele pacientului. Revenirea la activităţile cotidiene se face în aceeaşi zi.
În cazul tatuajelor mari se poate amplasa un dilatator tisular lângă tatuaj. Scopul este ca, în urma unei proceduri speciale, să se creeze un exces de piele, care se va folosi apoi la acoperirea defectului rezultat în urma exciziei tatuajului.
METODA CU LASER
Există anumite categorii specializate de lasere utilizate pentru îndepărtarea tatuajelor. Acestea se numesc Q-switched.
Îndepărtarea tatuajului se face în mai multe etape. La fiecare şedinţă se aplică unda laser pe toată suprafaţa tatuajului. Urmează o perioadă de «vindecare» de aproximativ două săptămâni. După această perioadă, tatuajul apare mult mai şters. La aproximativ o lună după prima şedinţă, pacientul se prezintă pentru a doua şedinţă, la care se repetă procedura. Cu alte cuvinte, după o perioadă de vindecare, tatuajul devine din ce în ce mai şters. Scopul este ca, la un moment dat, tatuajul să dispară complet.
Acest lucru nu este, însă, întotdeauna posibil. Se poate ca după un timp, culorile să nu poată fi îndepărtate mai mult, lucru care depinde de modul în care a fost executat tatuajul. Mai exact, tatuajele efectuate de profesionişti se comportă de obicei mai bine la terapia cu laser, comparativ cu cele efectuate de amatori.
De asemenea, un rol important este jucat de culoare. În timp ce culoarea neagră răspunde destul de bine la tratament, celelalte culori însă pot fi mai reticente. Prin urmare, unele culori pot dispărea, în timp ce altele pot rămâne.
Tatuajele cu multe culori constituie o situaţie mai delicată. De regulă, este nevoie de multe şedinţe de tratament cu laser pentru a fi eliminate sau cel puţin pentru o ameliorare a imaginii. Numărul şedinţelor necesare variază între 5-10. Pentru anumite persoane poate fi nevoie de mai puţine şedinţe, pentru altele de mai multe. Şedinţele sunt realizate la un interval de o lună sau mai rar, dacă persoana în cauză doreşte acest lucru. Pacientul revine la activităţile sale zilnice imediat după tratament, fără probleme sau restricţii.
Este absolut necesară discuţia în prealabil cu chirurgul plastician. Numai acesta poate să vă spună la ce rezultat puteţi să vă aşteptaţi. Numai după ce aţi primit informaţiile complete de la chirurgul plastician, puteţi să luaţi o hotărâre şi să optaţi pentru metoda pe care doriţi să o urmaţi. În orice caz, trebuie să vă înarmaţi cu răbdare şi perseverenţă.