blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

LASER RESURFACING



Laser Resurfacing-ul (reepitelializarea cu laser) este o procedură utilizată de chirurgii plasticieni pentru îmbunătăţirea calităţii pielii şi corectarea anumitor probleme alea acesteia. Laser Resurfacing-ul este un peeling termic specializat, care foloseşte tehnologia avansată a laserului pentru rejuvenarea pielii. Este bine să insistăm puţin aici asupra acestor două cuvinte, pentru a înţelege mai bine această procedură a chirurgiei plastice.   

 

LASER

Laserul este o categorie de aparate ce pot avea specificaţii foarte diferite unele faţă de altele şi, prin urmare, au utilizări diferite. Multă lume crede că există numai un singur tip de laser, care face de toate. Acest lucru nu este adevărat, deoarece laserul este doar un tip de tehnologie. Pe baza acestei tehnologii se fabrică diferite tipuri de maşini, fiecare pentru o anumită utilizare sau pentru mai multe.

În medicină, laserul este folosit în mod principal pentru caracterul său selectiv.  Cu alte cuvinte, pentru că este vorba despre un anumit tip de energie, are o acţiune precisă, lăsând intacte celelalte celule ale organismului.   

De asemenea, laserul se distinge prin precizie în ceea ce priveşte punctul în care vrem să intervenim. În practică, este vorba despre transfer de energie asupra ţesuturilor. Această energie va acţiona într-un anumit fel, în funcţie de lungimea de undă la care funcţionează laserul, în funcţie de intensitatea utilizată şi de celelalte specificaţii tehnice. 

 

RESURFACING

Când utilizăm acest termen ne referim la reepitelializare (peeling). Este vorba despre eliminarea unor straturi de suprafaţă ale pielii, foarte bine determinate şi până la o anumită profunzime. Acest lucru permite organismului să îşi activeze mecanismele de vindecare.

Această activare:

  • produce o piele nouă, de o calitate mai bună decât cea anterioară,
  • duce la o netezire a pielii şi
  • activează fibroblastele, ceea ce determină producerea de colagen, de o calitate mai bună şi cu o mai bună dispunere decât cel existent.

 

Exfolierea (peeling-ul) este o tehnică cunoscută încă din vechime. Am putea spune chiar că este cea mai veche metodă de înfrumuseţare. Asta înseamnă că este vorba despre o metodă dovedită.

Eficienţa ei este dovedită. Evoluţia ştiinţei a făcut ca această procedură, de regenerare a pielii, să se facă cu mijloace mai moderne, cum ar fi utilizarea tehnologiei laser.

Laserul face ceea ce făceau şi metodele mai vechi, adică elimină unele straturi de suprafaţă ale pielii şi activează producţia de colagen. Diferenţa este că procedura este mult mai controlată. Cu alte cuvinte, putem să facem incizii în piele până la profunzimea dorită cu un grad ridicat de precizie, precum şi să obţinem o disipare a căldurii în modul şi cu intensitatea cu care le dorim.    

Este demonstrat că disiparea căldurii determină o retracţie (strângere) a pielii, producerea de colagen şi o textură mai mătăsoasă a pielii. Se utilizează de asemenea ca modalitate de netezire în cazul persoanelor care prezintă cicatrice  de acnee sau orice altă neregulă pe suprafaţa pielii. Încercaţi să vă imaginaţi, cu alte cuvinte, o suprafaţă cu iregularităţi pe care o netezim folosind hârtie abrazivă sau racletă etc.

 

CÂND SE UTILIZEAZĂ

Problemele corectate prin această metodă sunt, în mod special:

  • îmbunătăţirea calităţii pielii şi a ridurilor mici.
  • Netezirea şi îmbunătăţirea aspectului porilor deschişi  
  • Ameliorarea cicatricelor de  acnee
  • Corectarea decolorărilor, petelor, pistruilor etc.

 

TIPURI DE LASER

Cele două categorii de laser care efectuează laser resurfacing sunt laserele cu dioxid de carbon (CO2 laser) şi laserele pe bază de erbium (erbium yag laser). Aceste două categorii se împart în două subcategorii, în care regăsim pe de o parte laserele ce pot realiza o distribuire uniformă a energiei şi categoria laserelor fracţionale, unde distribuirea energiei se face prin leziuni foarte mici, de mărimea unui pixel. Distribuirea uniformă a energiei prezintă avantaje în unele cazuri, în care medicul consideră că acest lucru primează. Pe de altă parte, tratamentul cu laserele fracţionale are un timp de recuperare mai scurt, lucru de dorit de cele mai multe ori.   

Medicul este cel mai în măsură să decidă ce tip de laser se potriveşte pentru fiecare caz în parte.    

 

PROFUNZIMEA DE PĂTRUNDERE  A LASERULUI   

Mărimea efectului obţinut este direct proporţională cu adâncimea de pătrundere a laserului. Regula generală este că, cu cât mergem mai în profunzime, cu atât avem un rezultat mai bun, dar în acelaşi timp creşte proporţional şi timpul de recuperare. Bineînţeles, există o limită în ceea ce priveşte profunzimea maximă până la care putem merge. Profunzimea maximă este un factor foarte important. Acesta nu trebuie sub nicio formă depăşit, pentru că rezultatele obţinute ar fi negative. Din acest motiv, chirurgul plastician care efectuează această procedură trebuie să aibă foarte mare experienţă în manevrarea acestor aparate.

După cum am menţionat anterior, avem:

  • Peeling superficial,
  • Peeling cu adâncime medie si
  • Peeling profund.

 

Peeling-ul superficial are, după cum era de aşteptat, un efect cu mult mai redus decât cele mai profunde, dar şi o perioadă de recuperare foarte scurtă sau chiar inexistentă. Acesta este motivul pentru care foarte multe persoane îl preferă, chiar dacă rezultatul este mai redus. Bineînţeles, procedura trebuie repetată, în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte şi cu acordul medicului.   

 

În cazul peeling-urilor mai profunde procedura nu trebuie repetată. De obicei, o singură intervenţie este suficientă, iar durata efectului este destul de mare (câţiva ani). Peeling-urile mai profunde necesită un timp mai îndelungat de recuperare, care depinde după cum am mai spus de profunzimea de pătrundere şi de tipul de laser utilizat. De exemplu, o intervenţie cu laser cu  CO2 la o adâncime destul de mare necesită o perioadă de recuperare de aproximativ două săptămâni. O intervenţie cu laser cu erbium la o adâncime destul de mare necesită o perioadă de recuperare de aproximativ 10 zile, în timp ce o intervenţie cu laser fracţional  are nevoie de un timp de recuperare de aproximativ o săptămână.


LASER RESURFACING

PROCEDURA

Această procedură se efectuează în mod obligatoriu în lunile de iarnă în ceea ce priveşte peeling-urile mai profunde, adică în perioada Noiembrie - Februarie, în timp ce peeling-ul superficial se poate face şi în celelalte luni ale anului. Desigur, perioada în care un pacient se va supune acestei intervenţii depinde şi de nivelul de expunere la soare în viaţa sa de zi cu zi. Cu alte cuvinte, persoanele care nu se expun deloc la soare, pot face peeling şi vara. Pe de altă parte, persoanele care petrec foarte multe ore în aer liber chiar şi pe timpul iernii nu vor avea posibilitatea să facă peeling nici în lunile de iarnă.

În cazul peeling-urilor superficiale, lucrurile sunt destul de simple, adică procedura  durează câteva minute şi, imediat după aceea,  persoana în cauză poate să aplice machiaj şi să se ocupe de treburile sale zilnice (muncă, obligaţii personale, etc.) fără nici o restricţie.

La peeling-urile mai profunde, desfăşurarea activităţilor de zi cu zi nu este recomandată timp de 2 săptămâni.. Se recomandă aplicarea frecventă pe faţă a unei creme hidratante şi spălarea tenului cât mai des. Atunci când vindecarea este completă, se permite utilizarea machiajului şi se recomandă folosirea produselor de protecţie solară pentru câteva luni.

 

REZULTATE

În cazul peeling-urilor superficiale, se poate observa o ameliorare treptată a texturii pielii, precum şi o îmbunătăţire a situaţiei pistruilor. În ceea ce priveşte cicatricele de acnee, ameliorarea este redusă.   

La peeling-urile mai profunde, pielea este netedă la atingere şi de obicei pistruii sunt corectaţi în foarte mare măsură. Gradul de ameliorare a cicatricelor de acnee este destul de important, de ordinul 50%-70%, în funcţie de profunzimea de penetrare a laserului şi de forma cicatricelor. În aceste cazuri, o singură intervenţie este de ajuns pentru ameliorare. Bineînţeles, dacă pacientul o doreşte, poate să reia procedura după câteva luni, caz în care rezultatul se îmbunătăţeşte simţitor.  Nu se va obţine niciodată dispariţia completă a cicatricelor, ori de câte ori s-ar repeta procedura.    

 

Avantajul esenţial al laserului este riscul scăzut de complicaţii, mai ales dacă medicul cunoaşte foarte bine modul de utilizare. Acest lucru se datorează preciziei de manipulare pe care o permite laserul, precum şi existenţei unor zone de piele sănătoasă, atunci când este vorba de laser fracţional.

 

În mod evident, ca şi în orice alt domeniu al medicinii, nu există o regulă generală care să includă toţi pacienţi, de aceea alegerea metodei adecvate şi a aparatului folosit se face în urma discuţiilor preliminare dintre pacient şi medic. Medicul plastician ştie ce se potriveşte pentru fiecare caz în parte, iar pacientul trebuie să îi explice medicului care sunt nevoile sale personale şi obligaţiile sale zilnice, astfel încât acesta să poată să ia o decizie privind modalitatea de abordare ce va duce la cel mai bun rezultat posibil.

 

După cum am amintit, este vorba despre o metodă de tratament dovedită, cu o istorie de multe secole, îmbunătăţită în prezent graţiei tehnologiei laser. În acest fel, rezultatele deja dovedite ale peeling-ului sunt ameliorate prin utilizarea laserului şi  oferă mari satisfacţii celor care aleg acest tip de procedură.