blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

TUMORI CUTANATE MALIGNE

TUMORILE MALIGNE ŞI CHIRURGUL PLASTICIAN    

Tumorile de piele maligne (melanom, ş.a.) constituie cea mai mare şi mai importantă parte a chirurgiei plastice. Excizarea tumorilor cutanate şi refacerea zonei din care au fost îndepărtate sunt de competenţa exclusivă a chirurgiei plastice. Din păcate, mulţi se adresează chirurgului plastician numai după ce un medic de altă specializare a efectuat deja excizia, solicitând refacerea deficitului rămas în urma îndepărtării tumorii. De multe ori, acest deficit nu "s-a închis" cum trebuie, ceea ce duce la o anomalie funcţională în zonă. Din acest motiv, chirurgul plastician ar trebui să fie cel care să trateze de la bun început tumorile cutanate, de orice fel ar fi acestea. Acesta dispune de cunoştinţele necesare pentru a pune diagnosticul corect, pentru a efectua excizia şi refacerea zonei.  


ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ


DIAGNOSTICAREA TIMPURIE A TUMORILOR CUTANATE MALIGNE  

Trebuie să subliniem faptul că cel mai important factor în  tratamentul cancerului de piele este diagnosticarea timpurie. Acelaşi lucru este valabil, de altfel, pentru toate tipurile de cancer. Chiar şi o tumoare malignă foarte agresivă, dacă este descoperită în stadiu incipient, poate fi în foarte mare măsură tratată.

De exemplu, chiar şi melanomul, care este cea mai invazivă formă de cancer de piele, dacă este abordat în fază foarte incipientă, poate fi vindecat pentru totdeauna. În schimb, dacă este lăsat netratat chiar şi numai pentru câteva luni, evoluţia sa va fi foarte negativă.    

Carcinomul bazocelular, care este o leziune cu o malignitate extrem de mică, lăsat netratat timp de ani de zile  poate duce la probleme grave de sănătate.   



CÂND SE FACE EXCIZIA NEVILOR

Chirurgul plastician este acela care are cunoştinţele şi experienţa necesare pentru a înţelege, chiar şi dintr-o singură privire, care leziuni sunt suspecte de malignitate. Desigur, confirmarea finală are loc după excizarea leziunii şi efectuarea biopsiei. 

Există în ţara noastră o părere foarte greşită conform căreia leziunile cutanate nu trebuie excizate, deoarece din urmă pot apărea alte tumori maligne. Acesta este un punct de vedere învechit, fără nicio bază ştiinţifică, care circula pe scară largă în secolul XIX  şi care s-a transmis, din gură în gură, până în zilele noastre. Acest zvon a creat multe probleme populaţiei elene, deoarece a făcut ca multe persoane să recurgă la medic când deja era prea târziu. Trebuie să subliniem aici necesitatea ca, în cazul în care există chiar şi cea mai mică suspiciune de progresie spre malignitate, pacientul trebuie să se prezinte la chirurgul plastician, iar acesta va decide dacă leziunea va trebui sau nu excizată.   

În stadiile incipiente, leziunile sunt foarte simplu de excizat. Procedura se efectuează sub anestezie locală, în cabinetul medicului, fără nici un fel de neplăceri. Neglijarea acestora poate duce, în schimb, la intervenţii chirurgicale majore şi repetate şi de multe ori chiar la decesul pacientului.   

Trebuie să avem în vedere faptul că orice aluniţă poate evolua spre malignitate atunci când îşi schimbă aspectul. Această modificare a aspectului se poate referi la  culoarea, forma sau mărimea aluniţei. De asemenea, trebuie îndepărtate, chiar dacă nu îşi modifică aspectul, leziunile care sunt continuu atacate (la bărbierit, cu curea, cu haine în general, cu coliere, etc.) sau leziunile situate în palme sau tălpi.

Ideile de genul „nu atingeţi aluniţele pentru că pot duce la cancer" aparţin unui mod de gândire învechit, al strămoşilor noştri, care nu are nicio legătură cu practica medicală modernă.   

Principalii factori care pot duce la cancerul de piele sunt  expunerea la soare, rănirea continuă a unei anumite zone, antecedentele familiale, predispoziţia genetică, existenţa multor nevi şi altele.

Cel mai bun mod de prevenire a cancerului şi care se află la îndemâna oricui este   evitarea expunerii la soare. Razele soarelui conţin radiaţii ultraviolete, care sunt extrem de nocive pentru piele. Pe lângă faptul că măreşte riscurile de apariţie a cancerului de piele, expunerea la radiaţiile solare distruge elasticitatea pielii şi o face să pară mult mai îmbătrânită (fotoîmbătrânire).

În ultimele decenii, distrugerea stratului de ozon din atmosferă a dus la o creştere a radiaţiilor ultraviolete. Aceasta este principala cauză a înmulţirii rapide a cazurilor de cancer de piele la nivel mondial în ultimii ani. Radiaţiile ultraviolete se regăsesc de asemenea şi în lămpile de bronzare (solariu), care sunt la fel de dăunătoare pentru piele ca şi soarele.   

Leziunile provocate de soare se adună pe toată durata vieţii. Cu alte cuvinte, chiar şi leziunile suferite în copilărie pot apărea la o vârstă mai înaintată. De asemenea, expunerea la soare nu trebuie niciodată să se facă brusc. Acest lucru se întâmplă de obicei cu persoanele care au o activitate de birou şi care încearcă pe perioada vacanţelor, în câteva zile, să se bronzeze, lucru foarte dăunător pentru piele.   

 

TIPURILE DE CANCER DE PIELE

Cele mai întâlnite tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase, melanomul. Aceste trei tipuri de cancer de piele constituie majoritatea tumorilor cutanate maligne.

1.    CARCINOMUL BAZOCELULAR: Este vorba de leziuni cu un grad foarte scăzut de malignitate, deoarece nu metastazează. Din acest motiv, mai demult nici nu erau considerate tumori maligne. Apar de regulă în zona feţei sau în locuri cu expunere la soare şi au o evoluţie foarte lentă. Ca şi în cazul tuturor celorlalte tumori, cu cât sunt îndepărtate mai devreme, cu atât excizia este mai uşoară. Se prezintă sub formă de răni care nu se închid ci, dimpotrivă, se extind într-un ritm foarte lent.  Îndepărtarea lor constituie rezolvarea definitivă a problemei.   

2.    CARCINOMUL CU CELULE SCUAMOASE: Se prezintă sub forma unor răni foarte proeminente, de obicei pe buze şi în cavitatea bucală, dar şi în alte zone ale feţei şi chiar ale corpului. Dacă diagnosticul se pune în stadiu incipient, excizarea lor poate duce la vindecare. În stadiile ulterioare, pot apărea însă destule probleme.   

3.    MELANOMUL: Cu un  grad ridicat de malignitate, se prezintă de obicei sub forma unei aluniţe negre plate, care se extinde în câteva luni. De multe ori, aluniţa poate să nu fie plată şi neagră, ci de altă culoare. Dacă diagnosticul se pune în stadiu incipient, atunci excizia poate însemna chiar vindecare permanentă. Întârzierea exciziei chiar şi numai pentru câteva luni poate fi fatală.   

 

Informarea corectă este condiţia esenţială pentru prevenirea şi tratarea corespunzătoare a tumorilor cutanate. Complacerea în situaţie este greşită, aşa cum la fel de greşită este şi anxietatea excesivă. Dacă urmaţi câteva reguli simple şi vă prezentaţi la medic ori de câte ori aveţi vreun dubiu în ceea ce priveşte vreo leziune, atunci cancerul de piele va fi uşor de combătut.