blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

TUMORI CUTANATE BENIGNE

ALUNIŢE – NEVI - TUMORI CUTANATE BENIGNE

Cele mai frecvente tumori benigne ale pielii sunt cele cunoscute popular sub numele de „aluniţe” (în limbaj medical „nevi”). Prin termenul generic de “aluniţă” ne referim de obicei la orice tip de tumoare cutanată benignă.  
Se numesc tumori benigne toţi nodulii sau toate leziunile pielii care nu prezintă semne de malignitate, cu alte cuvinte care nu produc probleme de sănătate.



CÂND EXCIZĂM O ALUNIŢĂ


Motivele de îndepărtare a leziunilor cutanate benigne pot fi:
•    Suspiciunea evoluării spre malignitate în viitor,
•    Motive estetice,
•    noduli care se află în zone ale feţei sau ale corpului şi care prin poziţia lor pot deveni supărători în activităţile zilnice.
Nu există nimeni care să nu aibă cel puţin un nodul benign pe piele. Prin urmare, este ceva foarte comun care nu trebuie să sperie. Unele cazuri de tumori benigne pot prezenta însă riscul de a deveni maligne pe viitor. În aceste cazuri se recomandă excizarea lor. 
De asemenea, deoarece pacienţii nu pot să îşi dea seama când o tumoare benignă s-a transformat în malignă, recomandăm să se adreseze medicului atunci când au chiar şi cel mai mic dubiu. Poate trezi suspiciunea modificarea nodulului în ceea ce priveşte culoarea, forma sau dimensiunea. De asemenea, se recomandă excizarea tumorilor benigne care se află în zone ce suferă frecvent leziuni, în palme sau tălpi. După examinarea nevului, chirurgul plastician va stabili dacă acesta este cu siguranţă benign sau dacă este suspect şi trebuie eliminat.
În societatea greacă persistă ideea că  aluniţele nu trebuie excizate. Este o credinţă populară absolut greşită, care a creat multe probleme de lipsă de diagnosticare precoce.  Este vorba despre o concepţie foarte învechită, respinsă în prezent pe bază de documente ştiinţifice, dar care continuă să fie foarte răspândită la nivel mondial. Din păcate, din cauza acestei concepţii, multe persoane care ar fi putut fi ajutate dacă s-ar fi prezentat din timp la medic pentru excizia vreunui nev suspect, solicită o părere medicală mult prea târziu, când nevul s-a transformat în tumoare malignă într-un stadiu destul de avansat. În acest caz este deja prea târziu, deoarece boala a evoluat foarte mult. Din acest motiv, când observaţi orice modificare apărută la vreo aluniţă, prezentaţi-vă la chirurgul plastician, singurul în măsură să decidă procedura de urmat.

αφαιρεση σπιλων
Excizia cu laser

METODE DE EXCIZIE A NEVILOR

Nevii pot fi excizaţi fie prin metoda chirurgicală fie, în anumite cazuri, cu laser. Nu toţi nevii pot fi excizaţi prin metoda cu laser. Medicul este cel care va stabili în ce măsură nevul se poate supune acestei proceduri şi va informa pacientul asupra argumentelor pro şi contra pentru fiecare tip de excizie.     

Excizia cu laser este mai superficială, dar de obicei nu lasă semne. În cazul în care există siguranţa că leziunea este benignă, se poate utiliza excizia cu laser, care va îndepărta nevul fără să lase semne. Dacă există chiar şi cea mai mică suspiciune de malignitate, nevul va trebui excizat în totalitate şi trimis pentru biopsie. Tipul de excizie va fi decis în urma discuţiilor avute cu medicul. 

Semnele care vor rămâne după îndepărtarea nevului depind de:
•    dimensiunea acestuia,
•    tipul de excizie şi
•    capacitatea de vindecare a organismului.  

Alte metode de îndepărtare a nevilor sunt cauterizarea, dermabraziunea, utilizarea de substanţe chimice, ş.a.

În cadrul leziunilor benigne ale pielii se înscriu şi petele şi pistruii, care se pot îndepărta în mod chimic sau cu laser.  

Lucrul cel mai important este ca persoanele care au nevi să nu se lase pradă miturilor şi legendelor populare de genul „aluniţele nu trebuie îndepărtate pentru că pot să ducă la cancer”,  ci să se adreseze unui specialist care cunoaşte foarte bine procedura de urmat în fiecare situaţie.