blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

LIFTINGUL DE SÂN



Cunoscută şi sub numele de lifting mamar sau mastopexie, intervenţia de lifting de sân se adresează femeilor care sunt mulţumite de mărimea sânilor lor, dar deranjate de laxitatea acestora. Bineînţeles, cu cât sânii sunt mai mari, cu atât creşte şi riscul pierderii fermităţii lor. Prin urmare este aproape sigur că, după o anumită perioadă de timp, sânii mari se vor lăsa, din cauza greutăţii lor.


O cauză mult mai des întâlnită a ptozei sânilor este fluctuaţia volumului acestora din cauza sarcinii sau a pierderilor mari în greutate. În aceste cazuri, situaţia este agravată de prezenţa vergeturilor (cicatricelor). Acest lucru se datorează faptului că vergeturile sunt un ţesut cicatricial care reduce elasticitatea pielii.

Scopul acestei proceduri este ridicarea sânilor şi a areolei căzute într-o poziţie mai joasă şi repoziţionarea acesteia.







Această procedură nu are nicio legătură cu mărirea sânilor. Este vorba despre două intervenţii complet diferite care nu trebuie confundate. Bineînţeles, aceste două proceduri, de mărire a sânilor şi de ridicare a lor, se pot combina. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla în cazul în care sânul a suferit o ptoză, dar în acelaşi timp s-a şi „golit" ca urmare a unei sarcini.

Liftingul mamar se aseamănă foarte mult cu procedura de micşorare a sânilor. Singura diferenţă este că în cazul liftingului mamar nu se efectuează îndepărtarea glandei mamare, ca în cazul mastoreducţiei.

 
FILOSOFIA PROCEDURII

Motivul pentru apariţia sânilor "lăsaţi" este pierderea elasticităţii tegumentare,  ceea ce în practică, a dus la crearea unui exces de piele. Cu alte cuvinte, sânul are mai multă piele decât ar trebui, deoarece aceasta s-a întins. De asemenea, areola a coborât într-o poziţie mai joasă. O altă problemă este şi modificarea survenită în interiorul glandei mamare, ale cărei elemente componente au suferit şi acestea o ptoză. Prin urmare, liftingul trebuie să aibă ca scop corectarea tuturor acestor condiţii.   


Scopul acestei intervenţii este:

  • Îndepărtarea pielii în exces prin intermediul unor incizii   
  • Revenirea areolei la o poziţie superioară şi
  • Configurarea glandei mamare astfel încât să poată rezista într-o poziţie nouă.


Scopul principal este remodelarea sânului pentru obţinerea unei forme cât mai conice.






TEHNICI DE LIFTING MAMAR

De-a lungul timpului s-au dezvoltat multe tehnici diferite de lifting mamar. Existenţa mai multor tehnici diferite pentru aceeaşi intervenţie  înseamnă că fiecare dintre ele are unele avantaje, dar şi unele dezavantaje.   

Aceste tehnici au ca scop modelarea unei forme cât mai frumoase pentru sân cu minimum de incizii. De obicei, acestea sunt invers proporţionale. Asta înseamnă că, de regulă, tehnicile care oferă sânului forma cea mai frumoasă necesită şi cele mai multe incizii.    





Ideea inciziilor nu este pe placul majorităţii pacienţilor. Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare faptul că de foarte multe ori pielea se vindecă atât de bine încât cicatricele inciziilor sunt aproape invizibile. Având însă în vedere faptul că fiecare individ se vindecă în mod diferit, trebuie să fim conştienţi de faptul că operaţia va lăsa câteva semne.

Semnul care rămâne de obicei după o incizie este o cicatrice. Există tehnici în care incizia se face numai în jurul areolei, altele în care se face o incizie în jurul areolei şi alta verticală care pleacă de la areolă spre regiunea submamară, în timp ce alte tehnici necesită o incizie în jurul areolei, una verticală şi una orizontală  (în formă de ancoră).

De multe ori, pacienta se va vedea pusă în situaţia de a alege între o formă mai frumoasă a sânului cu mai multe incizii sau o formă mai puţin frumoasă, dar cu mai puţine incizii.

Experienţa a demonstrat că cel mai important aspect dintre cele două de mai sus este forma frumoasă a sânului. Atunci când o femeie are sâni frumoşi, de obicei nu ia în seamă cicatricele, care nu constituie o atât de mare problemă pentru ea. În plus, după câteva luni, aceste incizii se vindecă de obicei destul de bine, astfel încât aspectul lor nu mai este atât de supărător.    


INAINTE DE LIFTINGUL MAMAR

Înainte de operaţie, persoana interesată trebuie să poarte o discuţie serioasă cu medicul în ceea ce priveşte tipul de procedură şi avantajele şi dezavantajele fiecărei tehnici. Vi se va cere cel mai probabil să faceţi o mastografie, adică o radiografie a sânilor, pentru a vă asigura că aceştia nu suferă de vreo afecţiune.

Evitaţi folosirea aspirinei cu 10 zile înainte  şi consumul de alcool cu două zile înainte de intervenţie. De asemenea, evitaţi pe cât posibil liftingul mamar pe durata ciclului menstrual sau cu câteva zile înainte. Recomandăm acest lucru deoarece pe durata ciclului menstrual sau cu câteva zile înainte, femeia este deosebit de sensibilă la durere şi sângele are o capacitate mai scăzută de coagulare, ceea ce înseamnă că există un risc mai mare de complicaţii.

De asemenea, în această perioadă sânul poate fi mărit în volum şi, prin urmare, poate avea un aspect diferit de cel pe care îl are de obicei. Acest lucru poate crea chirurgului plastician o imagine falsă asupra sânului şi îl poate induce în eroare, ceea ce poate duce la măsurători incorecte.    

 

PE DURATA INTERVENŢIEI CHIRURGICALE

Este obligatoriu ca intervenţia să se desfăşoare în condiţii bune, într-un  spaţiu dotat corespunzător. De regulă, se face anestezie generală, care este şi cea mai sigură alegere, asta în cazul în care persoana nu suferă de grave probleme de sănătate.

Durata procedurii depinde de gradul de ptoză a sânilor, precum şi de tehnica utilizată. De obicei, oscilează între 2-4 ore. Medicul reaşează areola într-o  poziţie mai înaltă, îndepărtează excesul de piele şi încearcă să ridice şi să sprijine masa sânului într-o poziţie nouă.

La finalul intervenţiei se pot introduce câteva dispozitive de scurgere (mici tuburi destinate evacuării eventualelor lichide ce se pot aduna în sân după operaţie). Aceste tubuleţe rămân de regulă în organism timp de o zi sau, la nevoie, chiar mai mult.
În ceea ce priveşte timpul petrecut în spital, de obicei 24 de ore sunt de ajuns



DUPĂ INTERVENŢIA CHIRURGICALĂ

La întoarcerea acasă, pacienta poate încă din prima zi să se ocupe de treburile cotidiene simple, fără nici o problemă. De regulă, durerea este de foarte slabă intensitate sau deloc şi în puţinele cazuri în care poate apărea un disconfort mai mare, acesta poate fi combătut destul de bine cu analgezicele adecvate.

Revenirea la locul de muncă se poate face după 4-6 zile, dacă persoana în cauză are o muncă de birou. Dacă ocupaţia profesională presupune mai multă mobilitate, poate fi nevoie chiar de două săptămâni de refacere înainte de revenirea la muncă. Cu toate acestea, marea majoritate a pacientelor revine la muncă în prima săptămână după liftingul de sân.

Activităţile fizice mai grele, cum ar fi gimnastica, sunt permise la o lună după operaţie. Suturile sunt de obicei absorbabile şi nu necesită îndepărtare. Puteţi să faceţi baie în mod normal la 2-3 zile de la intervenţia de lifting mamar, dar baia în mare este permisă doar după o lună şi jumătate de la procedură.

La început, sânul va fi umflat, poate avea unele vânătăi, deci pe de o parte nu va fi prezentabil şi, pe de altă parte, nici forma pe care o va avea nu va fi cea finală. După prima lună începe să se amelioreze iar forma finală o va lua după 6 luni.

Glanda mamară nu este afectată şi, prin urmare, femeia poate să alăpteze  la fel cum ar fi făcut-o şi fără operaţie. Efectul are o durată de câţiva ani, în cazul în care nu există mari fluctuaţii de volum ale sânilor.

Foarte adesea, liftingul mamar este combinat cu augmentarea sânilor. În acest caz, liftingul se efectuează în mod obişnuit, dar în acelaşi timp se  inserează şi un implant de silicon. Implantul are o funcţie benefică, pentru că îmbunătăţeşte şi mai mult aspectul final al sânului. Cu toate acestea, nu este ceva absolut necesar dacă persoana nu doreşte augmentarea sânului şi este mulţumită de volumul pe care îl are.

În unele cazuri, când gradul de ptoză cutanată este foarte mic şi numai inserarea unu implant ar putea să ridice sânul este posibil să nu fie deloc nevoie de liftingul obişnuit. Acest tip de procedură necesită totuşi cunoştinţe speciale în domeniu, deoarece are anumite particularităţi.  Dacă chirurgul plastician cunoaşte foarte bine aceste particularităţi, poate să reuşească obţinerea unei forme frumoase a sânului fără să fie nevoie de lifting.

Condiţia esenţială pentru ca pacientele să rămână satisfăcute după această procedură este ca ele să fi beneficiat de o informare corectă, să cunoască în detaliu ceea ce se va întâmpla. Atunci când sunt respectate aceste condiţii,   gradul de satisfacţie a beneficiarelor de lifting mamar este unul foarte mare.