AUGMENTAREA GAMBELOR (implanturi gambiere)
Gambele ca un criteriu de frumuseţe
Picioarele frumoase sunt un criteriu important pentru estetica corpului feminin în special, dar de multe ori şi a celui masculin. În conformitate cu studiile statistice privind modul în care evaluează bărbaţii frumuseţea feminină, de multe ori gambele se clasează pe primul loc ca importanţă devansând toate celelalte elemente care definesc frumuseţea unei femei.
Picioare cu disproporţionalităţi anatomice
Se întâmplă adesea ca o persoană să sufere de hipotrofie la nivelul picioarelor, adică acestea să nu aibă volumul corect în raport cu restul corpului. Această situaţie se poate datora unei predispoziţii congenitale a individului, adică o problemă generalizată a întregului corp, sau, de multe ori, poate fi cauzată de boli care s-au manifestat în trecut şi s-au soldat cu atrofie la una sau la ambele gambe.
Reconstrucţia plastică a gambei
Metoda principală pentru corectarea gambei este utilizarea implanturilor de silicon. În afară de această metodă mai există şi altele, cum ar fi aceea de augmentare a gambei prin introducerea de grăsime proprie sau acid hialuronic, care însă nu se folosesc foarte des.
În ceea ce priveşte utilizarea implanturilor de silicon, trebuie să ştim că există implanturi speciale pentru gambe, diferite între ele, în funcţie de problema ce trebuie corectată şi de tipul de augmentare dorit de fiecare individ în parte. Aceste implanturi au o formă alungită şi o suprafaţă netedă. Se aseamănă cu implanturile netede folosite pentru augmentarea mamară, doar că forma lor este complet diferită. Au o rezistenţă foarte mare la presiune.
Pregătire preoperatorie
Se aplică aceleaşi reguli ca şi la augmentarea mamară, adică se recomandă evitarea consumului de aspirină cu zece zile înainte de operaţie, consumul de alcool cu două zile înainte şi trebuie ca pacientul să fie corect informat în legătură cu procedura la care se va supune.
Cum decurge intervenţia chirurgicală de augmentare a gambelor
Procedura de augmentare a gambelor trebuie efectuată într-un spaţiu chirurgical adecvat şi sub anestezie, care poate fi generală sau epidurală.
Există două opţiuni în ceea ce priveşte locaţia în care se poate face augmentarea. Poate fi vorba fie de partea posterioară - internă a gambei, fie de partea posterioară - externă. Alegerea este impusă de faptul că muşchiul gastrocnemian, care conferă volum gambei, are două componente, care se află în aceste zone. Deoarece scopul nostru este să imităm volumul muşchiului gastrocnemian, implanturile vor fi poziţionate într-unul dintre aceste două puncte. Situaţia poate impune inserţia implantului în una dintre aceste două zone sau, câteodată, pot fi poziţionate şi două implanturi în acelaşi timp. Asta depinde de elasticitatea ţesuturilor şi de volumul pe care pot să îl suporte. De asemenea, există posibilitatea ca implantul inserat la una dintre gambe să fie diferit ca formă sau ca mărime de implantul de la cealaltă, pentru a se păstra simetria picioarelor.
Incizia pentru inserarea implanturilor este situată în spatele genunchiului, exact în locul în care se pliază. Locaţia inciziei este aleasă cu grijă astfel încât cicatricea să semene cu un pliu anatomic şi să nu fie uşor depistată de anturaj. Prin această incizie se creează un buzunar în zona gambei, care va conţine implantul.
Durata intervenţiei este de aproximativ o oră şi pacientul poate părăsi spitalul în după-amiaza aceleiaşi zile.
Evoluţia postoperatorie
Intervenţia de augmentare a gambelor nu creează nici un disconfort major în această zonă a corpului. Orice eventuală durere poate fi combătută cu analgezice. De cele mai multe ori, nu se recurge la analgezice deoarece disconfortul nu este chiar atât de mare.
Nu apar umflături vizibile la gambe în primele zile după operaţie.
Durata absenţei de la locul de muncă depinde în special de tipul de activitate desfăşurat. O activitate care presupune mult mers pe jos şi ortostatism va necesita mai multe zile de repaus decât o activitate de birou, la care pacientul poate să revină chiar şi la două - trei zile de la intervenţie.
Efectele augmentării gambelor sunt permanente, adică durează toată viaţa. Rezultatul final al augmentării gambelor va fi vizibil după câteva luni, când edemul se va estompa. La cererea pacientului, implanturile pot fi îndepărtate. Cu siguranţă însă persoana care a recurs la procedură se va simţi extrem de mulţumită că a reuşit să rezolve definitiv problema cu care se confrunta.