blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

AUGMENTAREA MAMARĂ




Augmentarea sânilor este o intervenţie foarte importantă din punctual de vedere al ameliorării stării psihice a femeii. Sânul a fost dintotdeauna un simbol al feminităţii. Ca o urmare a acestui fapt, femeile care au sâni mici simt că au o feminitate scăzută, că sunt mai puţin femei. Mai ales femeile tinere cu sâni mici au un sentiment de inferioritate în special în relaţiile cu sexul opus.  

Augmentarea mamară este una dintre cele mai frecvente intervenţii chirurgicale din ţara noastră, dar şi din lume. În ceea ce priveşte operaţiile estetice, se află pe locul întâi sau doi. 

CÂND FAC FEMEILE AUGMENTARE DE SÂNI

Femeile care recurg la ajutorul chirurgului plastician pentru augmentarea sânilor se împart în următoarele categorii:

•    cele care din naştere au sânii mici, adică cele care nu au avut niciodată sâni de mărime normală.
•    femeile cu sâni de mărime normală, care după naştere şi-au pierdut volumul, ceea ce a dus la aspectul de “sâni lăsaţi”.
•    cele ale căror sâni sunt “lăsaţi” ca urmare a pierderilor mari în greutate.
•    femeile care au suferit o extirpare a glandei mamare sau a unei părţi din aceasta ca urmare a unei intervenţii chirurgicale.

TEHNICI DE AUGMENTARE MAMARĂ

În ultimii ani au apărut numeroase metode de augmentare a sânilor, dintre care amintim:

•    augmentarea cu grăsime proprie,
•    augmentarea  cu acid hialuronic, dar
•    augmentarea prin inserarea de implanturi este metoda utilizată în mod curent la nivel mondial. Este o metodă folosită de câteva decenii  cu rezultate pozitive dovedite. 





TIPURI DE IMPLANTURI

Implanturile sunt alcătuite dintr-un înveliş exterior realizat din silicon solid şi un material de umplutură care constituie conţinutul. Ele se împart în categorii, în funcţie de:

1.    conţinut, caz în care avem:
•    implante de silicon, care conţin silicon sub formă lichidă şi
•    implante saline, care conţin ser fiziologic, adică apă.
Implantele de silicon sunt mai des folosite decât cele saline, deoarece au o textură mai apropiată de cea naturală.




2.   tipul suprafeţei implantului, având:
•    suprafaţă texturată şi
•    suprafaţă netedă.
Implanturile cu suprafaţă texturată sunt mai aspre la pipăit, în timp ce cele cu suprafaţă netedă sunt mai fine. Dezbaterea în jurul acestor implanturi se axează pe riscul de a dezvolta contractură capsulară. Există multe voci care susţin că implanturile cu suprafaţă texturată prezintă mai puţine riscuri de contractură capsulară, în timp ce alţii susţin că implanturile netede moderne, îmbunătăţite faţă de modelele mai vechi, prezintă aceleaşi riscuri de contractură capsulară ca şi implanturile cu suprafaţă aspră. 

3.  forma implantului, acestea putând fi:
•    implanturi rotunde  şi
•    în formă de picătură de apă sau anatomice (în formă de lacrimă).
Implanturile rotunde au acelaşi volum peste tot, cele anatomice au o formă de picătură de apă, adică un volum mai mare în partea de jos şi unul mai mic în partea de sus. Nu se poate spune care dintre ele este mai bun, alegerea formei depinzând de particularităţile corpului fiecărei persoane în parte.  

4.    proiecţia implantului. Acest aspect este la latitudinea medicului, care alege în funcţie de diametrul toracelui, elasticitatea pielii şi forma finală pe care doreşte să o dea sânului.

5.    mărimea implantului. Aceasta depinde de dorinţele pacientei care se va supune intervenţiei chirurgicale, dar şi de conformaţia sânilor şi a toracelui. În fiecare caz în parte există anumite limite în ceea ce priveşte mărimea implanturilor ce se pot folosi. Aceste limite depind de diametrul toracelui şi de elasticitatea pielii. 

Implanturile sunt extrem de rezistente.

Pot să suporte presiuni mari fără să se spargă. Au rezistenţă ridicată şi în cazul accidentelor rutiere, unde pot suporta şocuri foarte puternice. Cu alte cuvinte, sunt proiectate să dureze toată viaţa. Cu toate acestea, din când în când, există cazuri de implanturi care după o anumită perioadă de timp prezintă crăpături în perete. Chiar dacă se întâmplă acest lucru, tipul de silicon ce constituie conţinutul implantului şi care se numeşte gel siliconic înalt coeziv (cohesive)  este de aşa natură încât nu se scurge în organism, ci rămâne în interiorul implantului. Acest lucru este posibil deoarece gelul siliconic are o structură asemănătoare cu cea a jeleului utilizat la prăjituri, care este moale, dar nu este lichid.

Ceea ce este sigur este că multe zvonuri care circulă şi care sunt şi destul de hazlii uneori nu sunt adevărate, cum ar fi de exemplu acela că implanturile se sparg în avion sau altele de acest gen. 
 

SELECTAREA MĂRIMII CORECTE A IMPLANTURILOR 

Majoritatea persoanelor care se adresează chirurgului plastician se tem să nu mărească prea mult volumul sânilor. Exagerarea nu este, desigur, deloc de dorit. Dacă pacienta poartă o discuţie serioasă cu medicul înainte de intervenţie, riscul de exagerare în augmentarea sânilor este evitat.  

Metode de selectare a dimensiunilor implantului

Există mai multe modalităţi de alegere a mărimii implanturilor şi puteţi să aplicaţi aceste metode în paralel.
Prima modalitate este să explicaţi medicului ce aşteptări aveţi. Puteţi de exemplu să îi explicaţi pe bază de sutien. Majoritatea femeilor doresc sâni care să aibă la sutien cu un număr mai mult decât cel pe care îl poartă deja. 

A doua modalitate ar fi explicaţia pe bază de fotografii, pe care fie le-aţi adus dumneavoastră, fie vă sunt prezentate de medic şi care vă vor ajuta să vă clarificaţi preferinţele.

A treia modalitate presupune ca medicul să măsoare diametrul toracelui şi circumferinţa bustului dumneavoastră, precum şi elasticitatea pielii. În baza acestor factori, medicul va putea stabili ce fel de implant vi se potriveşte cel mai bine.

Există unele implanturi de probă, pe care medicul, dacă dispune de aşa ceva, le va amplasa pe bustul dumneavoastră ca să vă puteţi face o idee despre cum va arăta acesta după operaţie. Pentru amplasarea acestor implanturi de probă, vă recomandăm ca la întâlnirea cu medicul dumneavoastră să purtaţi sutien fără sârmă de susţinere.

În ultimii ani, a apărut posibilitatea ca persoanele interesate să poate vedea pe calculator cum ar arăta bustul lor după o asemenea intervenţie cu un anumit număr de implant. Acest serviciu implică de obicei costuri suplimentare.

Prin combinarea modalităţilor de mai sus, puteţi fi sigură că veţi alege tipul adecvat de implant. Este de ajuns să explicaţi clar medicului care sunt dorinţele dumneavoastră şi să aveţi o discuţie exhaustivă cu el asupra acestui subiect.

Un comportament din partea medicului de genul “nu vă faceţi griji, voi insera implantul care consider eu că se potriveşte cel mai bine în cazul dumneavoastră” este complet greşit şi de obicei duce la rezultate pe care clientele nu le pot accepta. Este important ca dumneavoastră înşivă să alegeţi mărimea sânilor pe care îi veţi avea şi să nu vă lăsaţi influenţată  de nimeni. Nu este corect să vă lăsaţi influenţată nici de părerea medicului şi nici de cea a partenerului de viaţă sau a oricărei alte persoane din anturajul dumneavoastră.

De asemenea, încercaţi pe cât posibil să alegeţi dimensiunea pe care o doriţi cu adevărat, fără teama că exageraţi. Multe paciente, temându-se să nu exagereze sau ca anturajul lor să nu îşi dea seama că s-au supus acestei proceduri, nu îi spun chirurgului plastician ce vor cu adevărat. Acest lucru duce, de obicei, la subcorecţie, adică la inserarea unui implant mai mic decât se doreşte în realitate. Persoanele în cauză revin, după o anumită perioadă, pentru o nouă intervenţie de inserare a implantului pe care îl doresc cu adevărat.

Nu vă fie teamă că cineva din anturajul dumneavoastră îşi va da seama de schimbare, deoarece nimeni nu are un spirit de observaţie atât de ascuţit pe cât credeţi dumneavoastră. Obţineţi dimensiunea bustului pe care o doriţi cu adevărat, nici mai mare, nici mai mică.    

LOCALIZAREA INCIZIEI

Pentru ca implanturile să poată fi inserate în sân, trebuie efectuată o incizie. Decizia în privinţa locaţiei inciziei aparţine pacientei, deoarece în acel loc se va forma o cicatrice. Cu timpul, cicatricea se estompează şi nu mai constituie un motiv de disconfort. Cu toate acestea, ea va exista şi de aceea locul inciziei este lăsat la latitudinea pacientei.  

Opţiunile în ceea ce priveşte locul inciziei pentru inserarea implantului sunt trei:

1.    incizia inframamară.
Este vorba de o incizie efectuată în partea inferioară, în şanţul de sub sâni. Avantajele acestei opţiuni sunt vizibilitatea bună în timpul intervenţiei chirurgicale, faptul că cicatricea va fi ascunsă de sutien sau de costumul de baie şi  plasarea inciziei într-un fald natural al sânului.

2.    incizia periareolară.
În acest caz, incizia se va face la limita inferioară dintre areolă (zona mai închisă la culoare din jurul mamelonului) şi piele. Avantajele acestei opţiuni sunt vizibilitatea bună în timpul intervenţiei chirurgicale, capacitatea foarte bună de vindecare a pielii mamelonului şi faptul că se află într-o zonă care va fi acoperită de sutien, costum de baie, etc.

3.    incizia transaxilară.
Prezintă avantajul că incizia nu este făcută pe sân. Cicatricea nu poate fi ascunsă dacă persoana ridică braţele în aer, dar este totuşi vorba despre o incizie mai îndepărtată şi mai puţin vizibilă în comparaţie cu celelalte.





NIVELUL DE INSERŢIE A IMPLANTULUI DE AUGMENTARE MAMARĂ  

Implantul este inserat în interiorul sânului între anumite ţesuturi. Când vorbim de nivelul de inserţie ne referim la necesitatea de a alege între ce ţesuturi va fi poziţionat implantul.  

Cele două opţiuni principale sunt amplasarea pe mușchiul pectoral mare sau sub muşchiul pectoral mare. 

1.    IMPLANTUL SUBGLANDULAR:
În acest caz, implantul este inserat sub glanda mamară şi deasupra muşchiului pectoral mare. Mai exact, partea anterioară a implantului intră în contact cu partea posterioară a glandei mamare şi partea din spate a implantului intră în contact cu partea anterioară a muşchiului. Implantul poate fi inserat în această poziţie indiferent de tipul de incizie. Avantajele oferite de această amplasare sunt următoarele:

•    o intervenţie chirurgicală mai scurtă,
•    riscuri mai mici de formare a hematoamelor,
•    mai puţină durere după procedură.

2.    IMPLANTUL SUBMUSCULAR:
În acest caz, implantul este poziţionat mai adânc, adică partea anterioară a implantului intră în contact cu suprafaţa posterioară a muşchiului pectoral mare, în timp ce partea posterioară a implantului intră în contact cu peretele toracic. Muşchiul pectoral mare nu acoperă în totalitate implantul, ci numai aproximativ 2/3 din el, în timp ce o treime, în partea inferioară, intră în contact cu glanda mamară. Implantul poate fi inserat în această poziţie indiferent de tipul de incizie care se face în piele. Avantajele oferite de această amplasare sunt următoarele:

•    implantul nu se observă la polul de sus (adică în partea superioară a sânului),
•    există riscuri mai mici de  contractură capsulară,
•    sânul «cade» mult mai greu,
•    sânul se vede mai bine la mastografie,
•    există un risc mai mic de pliere a implantului 

Acestea sunt locaţiile principale de poziţionare a implantului. Există însă şi alte locaţii, care se folosesc mai rar sau pentru un anumit tip de problematică. De exemplu, câteva dintre acestea sunt:

•    incizie sub fascia musculară toracică (subfascial), şi
•    poziţionare în plan dual (dual plane). Incizia dual plane este, în practică, o poziţionare submusculară cu unele modificări minore în ceea ce priveşte procedura. Se utilizează mai ales în cazurile în care există un grad mic de ptoză a sânului.   
 




DUPĂ INTERVENŢIA CHIRURGICALĂ

Internarea în spital este, de obicei, de ordinul orelor. Mai exact, majoritatea pacienţilor intră în operaţie dimineaţa, iar după-masă se pot întoarce deja acasă. Câteodată poate fi nevoie de rămânerea peste noapte în spital.

După întoarcerea acasă pacienta poate să se ocupe fără probleme de activităţile casnice zilnice. Bineînţeles, nu trebuie să forţeze zona bustului cu activităţi care presupun mobilitate mare sau ridicare de greutăţi.  
Gradul de disconfort este foarte diferit de la o persoană la alta şi de aceea nu ne putem pronunţa cu precizie. Cu toate acestea, chiar şi în cazul în care se manifestă o anumită durere, aceasta poate fi combătută folosind analgezice adecvate.




Revenirea la muncă depinde de mai mulţi factori, cum ar fi tipul de activitate, temperamentul fiecărei persoane în parte, tipul de intervenţie suferit şi multe altele. Majoritatea pacientelor care se ocupă cu muncă de birou revin de obicei în activitate la 3-5 zile de la operaţie. Pentru activităţile mai dificile, timpul de recuperare este mai mare.  

În primele zile după operaţie, sânii prezintă unele edeme (umflături) şi forma lor este modificată. Cu trecerea timpului, umflătura se estompează şi sânii încep să ia forma finală. După 1 lună, sânii au deja o formă destul de bună, dar rezultatul final va fi vizibil după 6 luni.  

Înotul în mare sau piscină este permis după 1 lună.  

Femeile care au făcut operaţie de augmentare de sâni pot alăpta fără probleme.   
Sânul nu se va “lăsa” cu uşurinţă, deoarece implantul acţionează ca un suport intern, astfel încât sânul va fi mult mai puţin lax decât dacă nu ar fi avut implant.   







EFECTELE AUGMENTĂRII MAMARE

Atunci când intervenţia este efectuată în mod corect, rezultatul este un sân cu aspect perfect normal şi nimeni nu îşi va da seama că este vorba despre un sân care a suferit operaţie de augmentare.

Cazurile în care modificările aduse bustului prin augmentarea mamară sunt clar percepute de ceilalţi sunt cele în care procedura nu a fost realizată corect. Multe femei se tem de aşa ceva şi cred că se va observa cu uşurinţă că au făcut operaţie de mărire de sâni.

Există multe cazuri de persoane din jurul nostru care au urmat această procedură, dar nu ne vom da seama niciodată de acest lucru, deoarece rezultatul obţinut este unul perfect normal. Bineînţeles, nu trebuie să exagerăm în ceea ce priveşte mărimea, deoarece acest lucru va duce la un aspect anormal. De altfel, majoritatea femeilor care se adresează chirurgului plastician solicită un bust de mărime normală.

Pacientele care s-au supus operaţiei de mărire de sâni declară că se simt mai femei ca înainte şi că şi-ar dori să fi recurs la această procedură mult mai devreme. Îmbunătăţirea stării lor de spirit este evidentă şi acest lucru le dă o mare satisfacţie, atât lor, cât şi chirurgului plastician şi anturajului. Multe femei subliniază faptul că şi viaţa lor sentimentală s-a îmbunătăţit considerabil.