OTOPLASTIE
Urechile decolate (urechile clăpăuge) constituie o problemă ce loveşte persoane de toate vârstele. De regulă este vorba de o problemă congenitală şi peroanele care se adresează chirurgului plastician sunt în marea lor majoritate copii în clasele primare sau tineri cu vârste cuprinse între 20-30 ani.
URECHILE CLĂPĂUGE LA COPII
Urechile decolate constituie o problemă deosebit de sensibilă în cazul copiilor cu un impact important asupra psihicului acestora. Acest lucru se datorează faptului că copiii care au această problemă sunt de multe ori ţinta glumelor celor de o vârstă cu ei, mai ales în primii ani de şcoală. Copiii la vârste mici sunt mai spontani şi nu ştiu să fie subtili.
Prin urmare, se întâmplă foarte adesea ca un copil să fie asaltat din toate părţile cu porecle («elefănţelul», «Dumbo», ş.a.), care îi pot crea probleme psihologice grave. Atunci când există astfel de situaţii, este recomandabil să se facă intervenţia de otoplastie la această vârstă.
Otoplastia este o procedură ce se poate aplica la pacienţi peste vârsta de 5 ani, deoarece până la această vârstă urechile au ajuns deja la un procent de 80% din dezvoltarea lor finală. Acest lucru se întâmplă deoarece în copilărie urechile sunt mai dezvoltate în raport cu restul corpului. După vârsta de 5 ani, urechile suferă doar nişte modificări minore şi din acest motiv se consideră că efectele otoplastiei sunt permanente, adică durează pentru totdeauna.
URECHILE CLĂPĂUGE LA TINERI
O altă vârstă la care persoanele aleg să recurgă la otoplastie pentru corectarea urechilor clăpăuge este vârsta tinereţii, în special prima decadă a vârstei mature. La această grupă de vârstă, nevoia de a plăcea este mult mai mare. Intervenţia chirurgicală pentru corectarea urechilor proeminente îi ajută în relaţiile interpersonale şi le creşte în acelaşi timp şi respectul de sine. Şi în aceste cazuri însă, cauza principală este o traumă psihică mai veche de tipul celor amintite, suferită în copilărie.
PROCEDURA DE OTOPLASTIE
La pacienţii tineri, procedura de corectare a urechilor decolate se face sub anestezie locală în majoritatea cazurilor şi nu necesită internare în spital. În cazul copiilor, având în vedere incapacitatea acestora de a sta mult timp nemişcaţi, este de obicei necesar un fel de anestezie mai profundă.
Intervenţia are ca scop remodelarea scheletului urechii într-o altă poziţie. Nu toate cazurile de urechi decolate sunt la fel. În funcţie de forma urechii, chirurgul plastician va efectua procedurile necesare pentru a o aduce în poziţia dorită.
Forma urechii depinde de scheletul acesteia. Scheletul este alcătuit din cartilaj, pe care se sprijină pielea. Cartilajul seamănă cu un resort, adică oricum l-ai muta, revine întotdeauna la poziţia iniţială. Din acest motiv, intervenţia are ca scop modificarea permanentă a formei scheletului, adică a cartilajului. Acest lucru se realizează cu incizii pe cartilaj şi sprijinirea într-o nouă poziţie cu suturi specifice. Atunci când organismul va fi încheiat procesul de vindecare, scheletul va rămâne permanent în noua lui poziţie.
Intervenţia chirurgicală durează de obicei între o oră şi o oră jumătate, iar în cazul în care procedura a avut loc sub anestezie locală pacientul poate pleca imediat acasă. Dacă procedura a avut loc sub anestezie mai profundă, pacientul va rămâne în clinică câteva ore postoperatoriu.
Inciziile vor fi efectuate numai în partea din spate a urechii şi sunt practic invizibile.
Senzaţia de durere postoperatorie variază de la individ la individ. Unele persoane nu simt nicio durere, altele simt un uşor disconfort, dar se rezolvă cu ajutorul analgezicelor.
Pacientul va purta timp de două zile un bandaj de compresie elastic pe cap.
MICŞORAREA URECHILOR
Multe persoane se adresează chirurgului plastician solicitând micşorarea urechilor. De cele mai multe ori acest lucru nu este necesar, deoarece urechile au o mărime normală, doar că urechile clăpăuge par mai mari decât sunt de fapt. Atunci când urechile sunt repoziţionate, nu mai par mari, ci normale.
Există însă şi cazuri în care urechile sunt chiar mari. În acest caz, chirurgul plastician va trebui să îndepărteze o parte din cartilaj. Inciziile se fac în faldurile urechii, astfel încât să nu fie vizibile. În mod obligatoriu însă, în cazul în care se face o micşorare a urechilor, vor trebui efectuate câteva incizii pe partea exterioară a urechii, în timp ce în otoplastia clasică în care nu se face şi micşorare a urechii, inciziile se face în partea din spate şi nu sunt vizibile.
POSTOPERATORIU
Revenirea la locul de muncă se poate face, teoretic, chiar şi de a doua zi, dar practic depinde de momentul în care persoana poate fi din nou prezentabilă. Menţionăm acest lucru deoarece în zilele de după operaţie urechile vor fi puţin umflate. Persoanele care pot într-un fel sau altul să îşi acopere urechile, de exemplu cu păr lung, căciulă, etc., revin de cele mai multe ori la locul de muncă chiar de a doua zi. În caz contrar, dacă urechile nu pot fi acoperite în nici un fel şi dacă persoana în cauză nu doreşte să se prezinte în mediul profesional cu urechile umflate, poate avea nevoie de un timp de recuperare de până la 10 zile.
Gradul de satisfacţie a pacienţilor după o operaţie de otoplastie este destul de mare, majoritatea rămânând surprinşi că printr-o procedură relativ simplă au rezolvat o problemă atât de supărătoare care le-a marcat copilăria. Cei mai mulţi se întreabă chiar de ce nu au făcut această operaţie mai devreme.