AUGMENTAREA BUZELOR
Buzele joacă un rol foarte important în estetica feţei. Ele au un rol central în imaginea personală şi sunt punctul care atrage atenţia interlocutorului. Din acest motiv, multe persoane acordă o atenţie deosebită aspectului estetic al buzelor lor.
O foarte mare importanţă este acordată atât dimensiunii corecte, cât şi formei buzelor. Buzele prea mici sau prea mari creează o imagine inestetică. Mărirea buzelor este o procedură ce trebuie efectuată cu multă atenţie, pentru ca rezultatul să nu fie nişte buze excesiv de mari.
În afara de dimensiuni, o mare importanţă trebuie acordată şi formei buzelor, care trebuie să fie perfect naturală. Volumul trebuie să fie distribuit uniform în fiecare zonă a buzelor, cu respectarea legilor naturii.
Procedura de mărire a buzelor are o reputaţie destul de proastă în prezent, din cauza exemplelor de excese, de buze foarte voluminoase, făcute de unele persoane. Trebuie să fim atenţi să nu confundăm rezultatul corect cu rezultatele excesive. De obicei, buzele foarte umflate sunt rezultatul injectării unei cantităţi foarte mari de material sau a utilizării unui material de proastă calitate. Prin urmare, trebuie acordată o atenţie deosebită alegerii persoanei care se va ocupa de această procedură şi care va trebui să garanteze calitatea materialelor pe care la va folosi.
MODALITĂŢI DE MĂRIRE A BUZELOR
Există multe modalităţi de mărire a buzelor care se împart în următoarele categorii:
PRODUSE INJECTABILE DE UMPLERE
Există multe tipuri de produse injectabile pentru mărirea buzelor. Acestea se împart în două categorii, cele permanente şi cele cu efect temporar.
PRODUSE INJECTABILE CU EFECT TEMPORAR
Într-o primă fază, este recomandabil să folosiţi produse absorbabile, pentru a fi siguri că dacă nu sunteţi mulţumiţi de rezultat, există cale de întoarcere.
Acidul hialuronic este produsul injectabil cu utilizarea ce mai frecventă. Acesta este un material transparent, sub formă de gel, care se injectează în buză şi conferă acesteia forma şi volumul dorite. Este vorba despre un produs complet sigur, care a fost testat în milioane de proceduri la nivel mondial, pentru o lungă perioadă de timp. Efectele au o durată de aproximativ 6 luni, dar, după mai multe şedinţe, rezultatul durează de obicei mai mult timp.
În prezent, graţie evoluţiei tehnologiei, există acid hialuronic special conceput pentru buze. Injectarea se face treptat şi rezultatul este vizibil imediat. În acest fel, nu există riscul de a obţine buze exagerat de mari, deoarece este posibilă injectarea unei cantităţi mici de acid hialuronic cu imediata controlare a rezultatului, urmată de injectarea unei alte cantităţi mici de produs însoţită de o nouă verificare, până la obţinerea rezultatului estetic dorit.
În cazul în care se consideră că s-a injectat prea mult produs, există o soluţie. Mai exact, chirurgul plastician poate folosi hialuronidaza, un material injectabil, care odată introdus, îndepărtează acidul hialuronic în 24 de ore. Cu alte cuvinte, buza revine la aspectul său iniţial în 24 de ore.
Toate acestea conferă garanţia unor buze cu aspect natural. În acest fel, se elimină stresul persoanei care doreşte să facă augmentare de buze, dar se teme de un potenţial rezultat nenatural.
De regulă, chirurgul plastician face o injecţie cu acid hialuronic o dată pe săptămână, până la atingerea rezultatului dorit. Acidul hialuronic nu provoacă reacţii adverse ale organismului şi este complet sigur.
UTILIZAREA IMPLANTURILOR DE SILICON (PERMALIP)
Permalip este un silicon compact şi moale, introdus în buză printr-o mică incizie. Este vorba de o tehnică extrem de sigură, deoarece, după cum se ştie, implanturile de silicon nu provoacă reacţii adverse ale organismului şi pot fi îndepărtate cu uşurinţă, în orice moment se doreşte acest lucru. De altfel, siliconul are foarte multe utilizări în practica medicală, în diverse specialităţi. Acest lucru se datorează faptului că s-a dovedit că este un material inofensiv pentru organism. Nu are nicio legătură cu siliconul injectabil, care a provocat în trecut multe probleme greu de rezolvat.
Avantajele permalip sunt următoarele:
- Este un material moale, cu aceeaşi textură ca buzele, fiind greu de deosebit
- Nu creează reacţii adverse în organism şi este complet sigur.
- Poate fi îndepărtat cu uşurinţă la cererea pacientului.
- Are efect permanent, adică durează toată viaţa.
Dezavantajele sunt:
- Pacientul trebuie să se hotărască de la bun început asupra dimensiunii buzelor şi nu se poate introduce în etape, ca în cazul produselor injectabile.
- Timp de 5-7 zile postoperatoriu buzele vor fi puţin umflate.
Procedura de mărire a buzelor cu permalip se efectuează sub anestezie locală şi durează 15 minute. Se realizează două mici incizii la capetele buzelor, pe unde se inserează implantul. Aceste incizii nu lasă semne. După vindecarea edemului, pacientul simte implantul ca făcând parte din corpul său, nu ca pe un corp străin amplasat în buze.
MATERIALE AUTOLOGE
Prin acest termen ne referim la ţesuturi recoltate din corpul persoanei respective care pot fi utilizate pentru augmentare. Materialul folosit cel mai adesea este ţesutul adipos.
Dintr-o zonă a corpului se recoltează puţină grăsime, care va fi prelucrată şi apoi introdusă în buză. Alte ţesuturi care se pot utiliza sunt fascia şi dermul.
Este o metodă complet sigură, deoarece ţesuturile sunt recoltate chiar din corpul pacientului şi, prin urmare, nu pot provoca reacţii de respingere ale organismului. O parte din ţesutul acesta va fi absorbită de către organism, iar altă parte va rămâne în acel loc pentru toată viaţa. Procedura poate fi repetată de oricâte ori se doreşte acest lucru.
METODE CHIRURGICALE DE MĂRIRE A BUZELOR
Este vorba de proceduri în cadrul cărora se îndepărtează o fâşie mică de piele de pe buza superioară, buza fiind mai apoi suturată astfel încât să fie întoarsă către exterior. Incizia se poate face fie la limita dintre buză şi piele sau la punctul de unire a pielii buzei superioare cu nasul. Aceste incizii vor lăsa unele semne, care de obicei sunt insesizabile şi nu creează, prin urmare, nicio problemă de ordin estetic.
Aceste metode nu măresc volumul buzei, ci pur şi simplu o răsucesc spre exterior, ceea ce face ca ea să pară mai mare.
Perioada de recuperare este de regulă de două săptămâni, adică atât cât este necesar pentru vindecarea locului inciziei. Rezultatele sunt, bineînţeles, permanente.
ALEGEREA CORECTĂ PENTRU MĂRIREA BUZELOR
Alegerea metodei adecvate este la latitudinea fiecărui potenţial pacient după discuţii amănunţite avute cu chirurgul plastician. Tipul de intervenţie de augmentare potrivit diferă de la pacient la pacient, în funcţie de nevoile specifice ale fiecăruia şi de concepţia personală asupra aspectului estetic al buzelor.
Rolul cel mai important este jucat de alegerea corectă a medicului, deoarece, după cum am văzut cu toţii în jurul nostru, există cazuri cu rezultate extrem de inestetice, adică buze prea umflate, cu aspect nenatural, care nu numai că nu sunt frumoase, ci dimpotrivă, sunt modele de evitat. Trebuie să înţelegem însă că aceste persoane nu s-au adresat de obicei unui medic specialist sau nu au apelat chiar deloc la un medic.
Mărirea buzelor este o procedură care, efectuată corect, dă rezultate foarte frumoase. O intervenţie chirurgicală reuşită efectuată la buze de un chirurg plastician va trece neobservată şi nimeni nu îşi va putea da seama niciodată că buzele respective au suferit vreo modificare.