MEZOTERAPIA
CE ESTE MEZOTERAPIA
Mezoterapia nu este o metodă de tratament, cu o tehnică care se poate aplica la diverse tipuri de probleme şi tratamente. Ea constă în injectarea anumitor substanţe la nivel tegumentar şi sub piele. Preparatele injectabile sunt de mai multe feluri şi se pot aplica pe zone mai mici sau mai mari.
Termenul mezoterapie provine din faptul că injecţiile se făceau mai demult în mezoderm. În prezent, injectarea se poate face la mai multe nivele, dar necesită întotdeauna multiple injecţii mai mici, pentru dispersarea substanţelor respective.
UNDE SE APLICĂ MEZOTERAPIA
Există mezoterapie pentru faţă şi mezoterapie pentru corp.
Mezoterapia facială este complet diferită de cea corporală. Fiecare are un scop complet diferit de cealaltă şi se realizează într-un mod cu totul diferit. Singurul element comun este faptul că ambele se realizează prin injecţii multiple în zonele respective.
Mezoterapia facială are ca scop principal îmbunătăţirea texturii tenului. În schimb, mezoterapia corporală este utilizată în special pentru ameliorarea celulitei şi, uneori, pentru eliminarea grăsimii localizate.
MEZOTERAPIE FACIALĂ – GÂT – DECOLTEU:
Materialele utilizate de chirurgul plastician atunci când realizează mezoterapie în zona feţei – gâtului – decolteului sunt de regulă multivitamine, minerale şi acid hialuronic. În ciuda faptului că mezoterapia ca tehnică de ameliorare a texturii tenului există de mai multe decenii, ceea ce a însemnat un pas foarte mare înainte în această practică a fost utilizarea acidului hialuronic. Această substanţă este complet inofensivă pentru corpul uman şi, în acelaşi timp, hidratează pielea. Hidratarea este posibilă deoarece acidul hialuronic este o substanţă higroscopică, adică absoarbe apa. De aceea, el funcţionează ca un burete, adică reţine apa în piele, cu alte cuvinte o hidratează. Se observă o ameliorare a texturii pielii, care devine mai netedă, mai luminoasă şi mai elastică.
În afară de zona feţei, unde se aplică cel mai adesea mezoterapia, de multe ori, în cazul în care condiţiile o permit, se poate face mezoterapie şi în regiunea gâtului şi a decolteului.
Este important de ştiut că acidul hialuronic este un compus cu moleculă mare, care poate pătrunde în piele numai pe cale injectabilă. Prin urmare, orice alt produs care conţine acid hialuronic sub formă de cremă sau sub orice altă formă neinjectabilă nu poate introduce acidul hialuronic în profunzime în piele.
În linii mari, mezoterapiile cu cele mai bune rezultate sunt cele care conţin cel mai mare procentaj de acid hialuronic. Există şi posibilitatea de mezoterapie numai cu acid hialuronic, care este şi cea mai eficace.
CUM SE FACE MEZOTERAPIA FACIALĂ
Înainte de procedură, aplicăm pe faţă o cremă anestezică. Trebuie lăsată să acţioneze timp de jumătate de oră, apoi o îndepărtăm şi facem mai multe injecţii cu substanţa dorită. Acele utilizate sunt extrem de subţiri, ceea ce face ca, în combinaţie cu crema anestezică, să creeze un disconfort foarte mic pe durata procedurii.
Pacientul se poate întoarce la activităţile cotidiene chiar şi în aceeaşi zi. În orice caz, în ziua următoare persoana va fi întotdeauna prezentabilă.
Rezultatele se pot vedea după câteva zile. Se recomandă repetarea procedurii de două sau de trei ori, în funcţie de gravitatea problemei. Chiar şi numai cu o singură şedinţă de tratament, se va vedea o îmbunătăţire a texturii pielii.
Pentru păstrarea rezultatului obţinut, tratamentul trebuie continuat cu şedinţe de menţinere, a căror frecvenţă depinde de diverşi factori.
Pe lângă textura tenului şi calitatea pielii, mezoterapia poate să amelioreze ridurile fine, precum şi cicatricele de acnee.
Pacientul sau pacienta care doresc să urmeze procedura de mezoterapie trebuie să nu ia medicamente anticoagulante şi în general să nu aibă probleme cu coagularea sângelui.
MEZOTERAPIA CORPORALĂ
Mezoterapia corporală are drept scop principal corectarea celulitei. Introducerea substanţelor se face pe cale injectabilă, difuză. Gradul de disconfort este foarte scăzut, deoarece acele utilizate sunt extrem de subţiri. Multe persoane nu resimt deloc durere.
Substanţele utilizate de obicei sunt cafeina şi unii activatori metabolici. Un tratament complet necesită mai multe aplicări în zona în care există celulită, în ritmul de o şedinţă pe săptămână. Numărul de şedinţe depinde de tipul problemei. După încheierea tratamentului, se poate continua cu şedinţe de menţinere, o dată pe lună.
Deoarece un tratament complet durează destul de mult, este bine ca persoanele interesate să înceapă din timp dacă doresc să fie în formă în lunile de vară.
În cadrul acestui tratament pot fi folosite şi substanţe lipolitice, care acţionează nu numai asupra celulitei, ci şi a depozitelor localizate de grăsime. Durata procedurii de mezoterapie corporală este de aproximativ zece minute.
Un tratament complet durează de regulă în jur de trei luni.
MEZOTERAPIE AUTOLOGĂ
În ultimii ani se aplică şi un alt tip de mezoterapie, cunoscut sub numele de «mezoterapie autologă». Poartă această denumire deoarece materialele utilizate provin chiar din organismul pacientului. Procedura implică de fapt recoltarea de sânge de la persoana care va urma mezoterapia autologă care, după ce este prelucrat (prin centrifugare, adaos de substanţe care stimulează factorii de creştere, etc.), se foloseşte ca produs injectabil prin tehnica mezoterapiei.
Materialul extras din sânge este de fapt plasma, în care se găsesc factori de creştere. Factorii de creştere sunt substanţe produse de organismul nostru pentru stimularea regenerării ţesuturilor.
De multe ori în cadrul mezoterapiei are loc adaosul de substanţe care stimulează factorii de creştere.
În cadrul mezoterapiei autologe, există diferite tehnici de prelevare a factorilor de creştere. Fiecare medic în parte, în funcţie de experienţa pe care o deţine, va alege tehnica pe care o consideră mai eficace. Este vorba de o procedură complet sigură, deoarece substanţa folosită a fost recoltată de la pacientul însuşi. Timpul necesar pentru recuperare este foarte scurt.
De regulă, pacientul poate reveni la activităţile cotidiene din aceeaşi zi, la numai câteva ore de la intervenţie, chiar dacă va trebuie să aplice puţin machiaj.
Rezultatele sunt de durată, dar se lasă puţin aşteptate, deoarece organismul are nevoie de timp pentru a crea condiţiile de regenerare a pielii.
În afară de scopuri pur estetice, mezoterapia autologă este utilizată şi în repararea pielii după accidente, arsuri etc.
Toată procedura ce include recoltarea de sânge, centrifugarea şi injectarea durează aproximativ jumătate de oră.