blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

REMODELAREA FACIALĂ

.


FAŢA ŞI PROPORŢIILE IDEALE

Faţa este un tot alcătuit din mai multe elemente a căror relaţie este caracterizată prin armonie. Multe femei, dar şi bărbaţi, observă câte un element al feţei lor care nu le place. Unele persoane au chiar sentimentul că forma feţei lor nu este chiar corectă, fără să poată să îşi dea seama ce este acel ceva ce nu se potriveşte. Este dificil de stabilit cu exactitate când elementele feţei sunt armonioase şi când nu sunt.

Din acest motiv, chirurgia plastică a pus bazele unui domeniu de studiu al proporţiilor şi a relaţiilor dintre diversele elemente ale feţei. S-a observat că feţele care sunt considerate de marea majoritate a oamenilor ca fiind frumoase  au câteva caracteristici comune. Aceste caracteristici comune privesc raportul dintre elementele componente ale feţei, raport stabilit ca fiind întotdeauna acelaşi, la toate feţele considerate frumoase, fiecare păstrându-şi în acelaşi timp unicitatea. Aceste proporţii au fost consemnate ca urmare a numeroase studii, iar chirurgii plasticieni încearcă să remodeleze conturul feţei astfel încât să îl aducă cât mai aproape de aceste proporţii ideale, fără ca acest lucru să însemne totuşi că toate feţele vor fi la fel după procedură.

De exemplu, raportul dintre pomeţi (oasele malare) şi obraji şi maxilarul inferior (bărbie) este unul specific. De asemenea, raportul dintre nas, gură şi maxilarul inferior este unul bine stabilit. Lungimea frunţii este aproximativ egală cu lungimea nasului, care este aproximativ egală cu distanţa de la nas la bărbie.

Au fost înregistrate şi alte câteva sute de astfel de proporţii care îndrumă pe chirurgii plasticieni în ceea ce priveşte rezultatul pe care trebuie să îl obţină pentru a remodela o faţă frumoasă.

 

METODE DE REMODELARE A CONTURULUI FEŢEI

Metodele de care dispune în arsenalul său chirurgul plastician sunt numeroase şi variate. Fiecare caz este diferit, astfel încât chirurgul plastician trebuie să aleagă  metoda care se potriveşte chipului respectiv, astfel încât să obţină cele mai bune rezultate.





UTIIZAREA DE MATERIALE PROTETICE - IMPLANTURI

Se utilizează de obicei pentru creşterea mentonului (bărbiei), iar această intervenţie se numeşte mentoplastie (sau profiloplastie, chirurgia plastică a bărbiei). Materialele protetice mai pot fi utilizate pentru mărirea pomeţilor, remodelarea unghiului mandibular şi, mai rar, în alte zone ale feţei.   

Există diverse tipuri de implanturi, cum ar fi implanturile de silicon, porex şi altele. Mentoplastia este, chiar dacă acest lucru este foarte puţin cunoscut, una dintre procedurile care pot da feţei un aspect deosebit de frumos. Multe persoane se prezintă la chirurgul plastician în dorinţa de a-şi remodela nasul, dar nu iau în considerare faptul că acesta poate fi în dizarmonie cu bărbia.    

Implanturile pe faţă sunt inserate de obicei prin incizii făcute în cavitatea bucală, prin urmare inciziile sunt invizibile, nu lasă semne observabile.

 

TRANSPLANTUL DE ŢESUT ADIPOS

Utilizarea grăsimii ca produs injectabil este din ce în ce mai preferată în ultimii ani, fiind un ajutor valoros în procedurile de remodelare a feţei. Grăsimea se recoltează de regulă din zona abdomenului, este prelucrată iar apoi, cu o seringă, este injectată în zonele dorite.

O parte din această grăsime va fi absorbită de organism, dar cea mai mare parte va rămâne acolo pentru toată viaţa. Această procedură poate fi repetată dacă se consideră necesar.

Grăsimea este o soluţie excelentă pentru modelarea feţei, din diferite motive:

  • Este un produs natural, ce provine chiar de la pacient şi, prin urmare,  este pe deplin compatibil cu organismul său,

  • O mare parte din aceasta va rămâne în locul injectat pentru toată viaţa,

  • Nu costă nimic, faţă de celelalte materiale protetice

  • Poate fi recoltată din organism în cantităţi mari, care sunt întotdeauna mai mult decât suficiente pentru a corecta orice problemă şi

  • Oferă posibilitatea efectuării a două intervenţii în acelaşi timp, având în vedere că putem recolta grăsime de undeva de unde este în exces pentru ca apoi să o transplantăm într-un alt loc pentru a umple un deficit sau pentru a modela faţa cu proporţii corecte.


Noile tehnici de prelevare şi transplantare de ţesut adipos au făcut din acest material unul folosit foarte adesea pentru remodelarea conturului feţei.   

 
ACIDUL HIALURONIC ŞI ALTE PRODUSE INJECTABILE   

Produsul injectabil folosit cel mai adesea este acidul hialuronic. Având în vedere că a cunoscut o evoluţie în ceea ce priveşte fabricarea şi durata efectelor pe care le oferă, este folosit pe scară largă în ultimii ani. Cu toate acestea, există multe alte materiale injectabile destul de bune.

Acidul hialuronic are două avantaje principale: este sigur şi uşor de introdus, având în vedere că pacientul poate să îşi corecteze problema în doar 10 - 15 minute.

Poate fi folosit pentru remodelarea marginilor mandibulei inferioare, pentru pomeţi, obraji, tâmple, zona de sub ochi, bărbie şi în general oriunde este nevoie de adăugare de volum pentru modelarea formei feţei.



OSTEOTOMIE

Este vorba despre o intervenţie de mai mari dimensiuni decât cele menţionate anterior şi este utilizată de regulă pentru corectarea problemelor mandibulei. În acest caz, sunt efectuate incizii deasupra oaselor, care sunt mutate din locul lor într-o nouă locaţie. Este vorba despre o procedură cu rezultate permanente, dar cu siguranţă mult mai invazivă decât cele de mai sus.


LIPOASPIRAŢIA

Această metodă este utilizată în regiunile feţei în care există ţesut adipos în exces şi constă în îndepărtarea grăsimii de pe bărbia dublă, obraji şi altele. Utilizarea cea mai frecventă a lipoaspiraţiei  în zona feţei este pentru corectarea bărbiei duble.




  
ÎNDEPĂRTAREA BULEI LUI BICHAT

Bula lui Bichat este o acumulare limitată şi localizată de grăsime în straturile profunde ale obrajilor. Atunci când o persoană are obraji foarte voluminoşi, diminuarea bulei lui Bichat poate duce la un aspect estetic ameliorat.   

Excizarea ţesutului se face printr-o mică incizie în cavitatea bucală, pe partea interioară a obrajilor. De acolo, având vizibilitate directă asupra zonei în cauză,  chirurgul plastician  îndepărtează grăsimea în exces.

 

Toate procedurile de mai sus, individual sau combinate, pot ajuta în mod semnificativ la remodelarea facială.