blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

TRANSPLANT DE ŢESUT ADIPOS




CE ESTE TRANSPLANTUL DE ŢESUT ADIPOS

Transplantul de ţesut adipos (denumit şi Transplant autolog de grăsime) este o intervenţie prin care se extirpă grăsime dintr-o zonă a corpului prin metoda lipoaspiraţiei, se prelucrează, iar apoi se introduce în altă zonă unde se doreşte adăugarea de volum. Cu alte cuvinte, grăsimea se foloseşte ca materie primă injectabilă prelevată chiar din organismul receptor pentru liposculptură.

Este o metodă utilizată de mai multe decenii. Prima dată a fost folosită acum peste 100 de ani. Cu toate acestea, mult timp nu a fost văzută ca metodă de sine stătătoare. În ultimii ani, graţie dezvoltării şi îmbunătăţirii tehnicilor de recoltare şi de inserare a grăsimii, această metodă a revenit în forţă.

 

ZONE DE APLICARE A TRANSPLANTULUI DE GRĂSIME   

Grăsimea are avantajul că se găseşte din abundenţă în organism şi că este perfectă pentru utilizarea ca produs injectabil. Se găseşte în cantităţi mai mult decât suficiente. Problema principală a utilizării grăsimii în trecut era gradul mare de absorbţie. Asta înseamnă că din grăsimea injectată într-o anumită zonă, o cantitate foarte mare era absorbită de către organism, ceea ce făcea ca rezultatul să fie temporar. În prezent, odată cu modernizarea tehnicilor de prelevare şi prelucrare a grăsimii, cantitatea de ţesut adipos care rămâne în locul transplantului este foarte mare.   

Sunt multe cazuri în care se poate folosi grăsimea ca produs injectabil. În linii mari, se poate folosi în orice zonă a corpului unde este nevoie de volum. De exemplu, cazurile clasice în care se utilizează ţesut adipos sunt  remodelarea conturului feţei (pomeţi, obraji, mandibulă, bărbie, ş.a.), augmentare mamară, augmentare fesieră, umplerea zonelor cu depresiuni (urme de lovituri), etc.

 

METODE DE APLICARE A TRANSPLANTULUI DE GRĂSIME    

Grăsimea se poate extrage din orice zonă a corpului. Zonele de predilecţie sunt abdomenul şi partea interioară a coapselor,  deoarece acestea sunt cele mai bogate în  celule stem.

Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte tipul de celule de grăsime care vor supravieţui în noua locaţie. Unii cred că este vorba despre celulele adipoase prelevate, alţii consideră că este vorba despre celulele stem prelevate care se transformă în celule adipoase în noua lor locaţie.

Canulele moderne sunt mult mai atraumatice, astfel încât va supravieţui o cantitate mai mare de celule adipoase. După prelevarea grăsimii, se va trece la prelucrarea acesteia, procedură care de cele mai multe ori este bazată pe centrifugare. Există însă şi alte tipuri de prelucrare, la alegerea medicului şi în funcţie de experienţa acestuia. După ce grăsimea a fost prelucrată, este  introdusă în siringi şi injectată în zona dorită. Bineînţeles, rezultatul final nu este cel pe care îl vedem la început, deoarece trebuie să aşteptăm să se retragă edemul precum şi să se absoarbă partea de grăsime care trebuie să se absoarbă.

 

LIPOSCULPTURA ŞI TRANSPLANTUL DE GRĂSIME   

Transplantul de ţesut adipos se poate efectua ca procedură de sine stătătoare sau poate fi însoţit de lipoaspiraţie din anumite zone şi injectarea grăsimii în altele. În acest caz vorbim despre liposculptură.




AUGMENTAREA MAMARĂ CU TRANSPLANT DE ŢESUT ADIPOS   

În ultimii ani această tehnică este din ce în ce mai folosită pentru augmentarea mamară. Pentru aceasta, se utilizează întâi un dilatator extern  pe de o parte pentru a întinde pielea, iar pe de altă parte pentru a se crea  o nouă irigare sanguină a zonei. După aceea, se injectează grăsimea, din care o foarte mare parte va „supravieţui". Această procedură poate fi repetată de mai multe ori, în funcţie de mărimea dorită a sânului.

 

AUGMENTAREA FESIERĂ CU TRANSPLANT DE ŢESUT ADIPOS   

În ceea ce priveşte zona fesieră, utilizarea de ţesut adipos tinde de multe ori să înlocuiască implanturile. Este vorba despre cazurile în care cantitatea de grăsime necesară nu este deosebit de mare.    

 

REMODELARE FACIALĂ CU TRANSPLANT DE ŢESUT ADIPOS    

Aceeaşi tendinţă există şi în cazul remodelării faciale sau a corectării deficitelor acesteia. Grăsimea poate fi utilizată în orice zonă de pe faţă pentru restabilirea volumului pierdut sau în general pentru îmbunătăţirea formei acesteia. Cu trecerea timpului şi la vârste mai înaintate, se observă o atrofiere a grăsimii faciale. În aceste cazuri, injectarea de ţesut adipos poate ameliora situaţia, restabilind aspectul avut într-o etapă anterioară. 

 

PROCEDURA DE TRANSPLANT AUTOLOG DE GRĂSIME   

Intervenţia de transplant de ţesut adipos are loc de cele mai multe ori sub anestezie locală şi nu necesită spitalizare. Dacă transplantul se face în zona feţei, vor exista fără îndoială şi anumite edeme (umflături) sau echimoze (vânătăi). În acest caz persoana poate fi nevoită să absenteze de la locul de muncă sau să se abţină de la activităţi sociale.    

În general, procedura nu implică durere şi de cele mai multe ori nu necesită deloc spitalizare. De asemenea, fiind o procedură de mică anvergură, se poate realiza şi în cadrul clinicii.   

 

AVANTAJELE TRANSPLANTULUI DE ŢESUT ADIPOS 

Avantajul principal al metodei este faptul că este vorba de un produs ce provine chiar din corpul pacientului, deci nu produce reacţii de respingere. De asemenea, se poate extrage în cantităţi foarte mari, ce pot acoperi toate nevoile. Un atu important al transplantului de grăsime este faptul că materia primă folosită este gratuită. Costul transplantului autolog de grăsime este practic costul procedurii,  fără cheltuieli suplimentare pentru material.   

Efectele intervenţiei, mai ales în ceea ce priveşte faţa, sunt spectaculoase.