blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

REDUCŢIA MAMARĂ



Este vorba despre procedura prin care chirurgul plastician diminuează volumul sânilor, efectuând în acelaşi timp şi un lifting al acestora.

În majoritatea cazurilor în care o femeie solicită medicului micşorarea sânilor, motivul este unul de ordin estetic. Există însă şi multe cazuri în care reducţia mamară este necesară din motive de sănătate. De exemplu, o femeie cu sâni foarte voluminoşi poate prezenta probleme la nivelul coloanei vertebrale cauzate de greutatea acestora. Aceste modificări ale coloanei pot fi şi mai pronunţate dacă sunt asociate cu osteoporoza.  

De asemenea, sânii mari sunt mult mai greu de controlat în ceea ce priveşte riscul de cancer la sân. Sunt mult mai greu de verificat tactil, iar mamografia are o valoare de diagnosticare redusă.  

Intervenţia se aseamănă cu cea de mastopexie, deoarece scopul este de fapt liftingul sânilor combinat cu excizia unei porţiuni a glandei mamare.     

 

MOTIVE FRECVENTE ALE REDUCŢIEI MAMARE

Femeile care se vor adresa chirurgului pentru acest tip de operaţie sunt cele care au:

  1. Sâni foarte voluminoşi în raport cu restul corpului care constituie, prin urmare, o problemă de ordin estetic.
  2. Sâni atât de voluminoşi încât produc dureri în zona spatelui şi a cefei.
  3. Sâni care din cauza volumului creează dificultăţi în desfăşurarea activităţilor cotidiene.
  4. Sâni al căror volum s-a mărit prea mult în urma unei sarcini.
  5. Sâni de mărimi diferite, caz în care se doreşte obţinerea unei simetrii fie prin excizarea de glandă mamară de la un sân, fie prin adăugarea de volum la celălalt.
  6. Sâni care prezintă iritaţie a pielii în pliul de sub sân (pliul submamar). Această iritaţie este cauzată de dezvoltarea de microbi, deoarece zona nu este bine ventilată.   
  7. Sâni al căror volum împiedică activităţile sportive normale.
  8. Risc crescut de cancer de sân imposibil de controlat din cauza volumului sânilor.   





Dacă o femeie doreşte să urmeze această procedură şi în acelaşi timp doreşte să slăbească, este bine să piardă în greutate înainte de operaţie. Dacă, în ciuda încercărilor repetate, nu reuşeşte să slăbească şi nici nu se preconizează că va slăbi în viitorul apropiat, intervenţia chirurgicală poate avea loc indiferent de greutatea corporală a pacientei. 
            

PROCEDURA DE REDUCŢIE MAMARĂ

Recomandăm ca intervenţia să nu aibă loc cu trei zile înainte sau în timpul ciclului menstrual. Recomandarea noastră are în vedere faptul că pe durata ciclului menstrual gradul de coagulare a sângelui este scăzut, sensibilitatea la durere este sporită şi sânul poate fi mai umflat ca de obicei. De asemenea, se va evita consumul de aspirină cu zece zile înainte de operaţie şi consumul de alcool cu două zile înainte. 

Pe durata intervenţiei, chirurgul plastician:

  • va elimina excesul de piele format,
  • va muta mamelonul într-o poziţie mai ridicată,
  • va exciza volumul de glandă mamară care trebuie îndepărtat în funcţie de  micşorarea dorită şi
  • va fixa glanda mamară într-o poziţie nouă, mai ridicată

La încheierea procedurii, chirurgul va sutura inciziile. 

Poate fi nevoie de instalarea pentru câteva zile a unor mici tuburi, numite tuburi de drenaj, care servesc la prevenirea formării de hematoame. Reducţia mamară nu presupune utilizarea de implanturi de silicon, după cum greşit cred mulţi, ci numai eliminarea excesului de volum şi redistribuirea celui rămas.  






POSTOPERATORIU

Pentru suturare se folosesc de regulă fire absorbabile, prin urmare nu este nevoie de îndepărtarea lor.    

Şederea în spital este de obicei de aproximativ 24 ore.

Nu se resimt dureri postoperatoriu, iar în cazul în care apar, sunt uşoare şi  se tratează rapid cu analgezice.   

Revenirea la locul de muncă se poate face după 4-6 zile, dacă este vorba de o activitate de birou. Dacă este vorba de activităţi fizice mai grele, poate fi nevoie de aproximativ 2 săptămâni de recuperare.

Sânul va prezenta la început unele edeme (umflături) şi, prin urmare, este nevoie de câtva timp până să ia forma finală. La o lună postoperatoriu, a căpătat deja o formă satisfăcătoare, dar forma finală poate fi observată la 6 luni de la intervenţie.   

Având în vedere că a fost excizată doar o porţiune din glanda mamară, alăptatul este posibil, bineînţeles dacă era posibil şi înainte de operaţie.   


Reducţia mamară este benefică şi pentru sănătatea persoanei în cauză, deoarece diminuarea volumului sânilor duce la diminuarea riscurilor de apariţie a cancerului la sân.  De asemenea, sânul devine mult mai bine vizibil la mamografie, ceea ce face ca şi controlul să fie mai uşor de realizat. 

Vi se va solicita efectuarea unei mamografii preoperatoriu pentru a se evita posibilitatea existenţei unei tumori.   


În cazul în care nu intervin modificări în volumul sânilor (fluctuaţii în greutate, sarcini, etc.), durata efectelor este foarte mare.

Riscul de complicaţii (infecţii, hematoame, necroză, etc.) este extrem de redus şi în cazul în care acestea apar, sunt reversibile. 


În concluzie, reducţia mamară este o intervenţie chirurgicală care nu numai că îmbunătăţeşte aspectul fizic al persoanei, ci elimină o greutate importantă care împiedica desfăşurarea activităţilor zilnice ale acesteia. Femeile care au urmat această procedură se simt cu adevărat mult mai „uşurate".