
CHIRURGIE PLASTICĂ DUPĂ PIERDERI MARI ÎN GREUTATE
În ultimii ani a crescut cererea de intervenţii de chirurgie plastică la persoane care suferă de laxitate tegumentară excesivă la nivelul întregului corp. Acest lucru se datorează creşterii numărului de chirurgii bariatrice, prin care se reuşesc pierderi foarte mari în greutate.
Foarte adesea, după acest tip de operaţii la stomac şi în general la sistemul digestiv, pacienţii pierd câteva zeci de kilograme. Majoritatea acestor persoane observă în diverse zone ale corpului lor o laxitate tegumentară foarte mare. Această ptoză a pielii este foarte supărătoare şi din acest motiv se adresează chirurgului plastician, în dorinţa de a-şi ameliora aspectul fizic.
Această problemă poate fi întâlnită în diverse zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, toracele, partea interioară a coapselor, fesele, braţele, sânii şi spatele. De multe ori acest tip de laxitate tegumentară se întâlneşte şi în zona feţei, care pare mai îmbătrânită.
Prin urmare, tratarea laxităţii tegumentare la persoane care au suferit o scădere drastică în greutate este o procedură multilaterală.
CONSULTAREA DE CĂTRE CHIRURGUL PLASTICIAN
Prezentarea la chirurgul plastician pentru consult şi o informare corectă este un pas foarte important pentru corecta desfăşurare a procedurii. Mai întâi, chirurgul plastician trebuie să înţeleagă ce vă deranjează pe dumneavoastră cel mai mult. Este posibil ca laxitatea să afecteze mai multe zone şi să vreţi să le corectaţi pe toate. Acest lucru nu este posibil de obicei, deoarece creşte mult riscurile intervenţiei chirurgicale. Din această cauză, va trebui să se stabilească o ordine a procedurilor de efectuat, în baza priorităţii pe care o au pentru dumneavoastră. Această ordine a priorităţii depinde de cât este de pronunţată laxitatea în fiecare zonă, dar şi de părerea subiectivă a fiecărei persoane în parte asupra a ceea ce o deranjează în mod special.
Cu siguranţă nu toate zonele corpului vor suferi de laxitate tegumentară în acelaşi grad. Este bine să începeţi cu ce vă deranjează cel mai mult. Este posibil ca alegerea făcută de dumneavoastră să poată fi însoţită şi de altă procedură, dar numai medicul poate decide cât de extinsă poate fi ο intervenţie chirurgicală astfel încât să nu fie o povară excesivă pentru organism.
Se recomandă efectuarea acestui tip de intervenţii în momentul în care aţi ajuns la greutatea dorită. Numai în acel moment medicul va putea determina cu precizie procedurile ce trebuie efectuate şi metoda de urmat.
TIPURI DE INTERVENŢII CHIRURGICALE
După cum am precizat mai sus, există mai multe tipuri de intervenţii chirurgicale care se pot efectua, fie separat, fie combinate între ele. Orice tip de intervenţie folosită pentru corectarea laxităţii tegumentare poate fi folosită pentru corectarea problemelor apărute ca urmare a pierderilor mari în greutate.
În mod concret, procedurile aplicate în aceste cazuri sunt:
1. Lower body lift (liftingul părţii inferioare a corpului)
Această intervenţie este de fapt o combinaţie de abdominoplastie cu lifting fesier. Este o operaţie destul de extinsă. Se efectuează o incizie circulară, care pleacă de la partea inferioară anterioară a abdomenului, urcă puţin şi apoi continuă spre partea posterioară a corpului, în partea superioară a feselor. După cum am amintit, operaţia este una destul de dificilă şi extinsă, dar şi beneficiile sunt multiple. Intervenţia chirurgicală durează între 4 şi 6 ore şi postoperatoriu este nevoie de o perioadă de recuperare de aproximativ o săptămână. Pentru revenirea la activităţi care necesită efort fizic susţinut, poate fi nevoie şi de o perioadă de repaus de o lună jumătate.
2. Abdominoplastia
În cazul unui grad mare de laxitate tegumentară, abdominoplastia se poate face după metoda clasică, după cum se efectuează în general toate abdominoplastiile, dar de regulă incizia trebuie să fie mult mai extinsă. Partea bună este că incizia poate fi plasată mult mai jos faţă de abdominoplastiile obişnuite. În cazurile în care laxitatea tegumentară priveşte în mare măsură dimensiunea orizontală a abdomenului, este posibil ca incizia orizontală să nu fie de ajuns şi să fie nevoie şi de o incizie verticală mediană, adică o incizie verticală sub şi deasupra ombilicului. Această tehnică se aplică numai în cazuri speciale şi numai la grade foarte mari de laxitate tegumentară. În rest, procedura este aceeaşi ca în cazul unei abdominoplastii obişnuite.
3. Liftingul mamar
Este una dintre problemele cele mai des întâlnite după pierderi drastice în greutate. Procedura nu se deosebeşte cu nimic de cea a unui lifting mamar obişnuit efectuat în cazuri de laxitate tegumentară. În unele cazuri poate fi nevoie şi de augmentare mamară în paralel cu liftingul.
4. Partea interioară a coapselor
Această zonă suferă mai mult de ptoză tegumentară în raport cu restul suprafeţei coapselor. Acest lucru se datorează texturii pielii şi elasticităţii sale reduse. Inciziile se fac în pliul dintre coapse şi organele genitale. În cazul unui grad foarte mare de laxitate tegumentară, poate fi nevoie şi de o incizie verticală pe partea interioară a coapselor.
5. Liftingul fesier
Există mai multe tehnici pentru această procedură, de ele depinzând locul în care se vor efectua inciziile. Metoda clasică de lifting fesier este aceea în care inciziile se fac în partea superioară a feselor, sunt orizontale şi încep din zona mediană continuând orizontal pe toată suprafaţa feselor.
6. Liftingul braţelor
În acest caz inciziile se pot face fie în zona axilară, la gradele mici de laxitate tegumentară, fie de-a lungul braţului, începând din zona axilară şi terminând la cot. După cum am precizat mai sus, la gradele mici de laxitate tegumentară inciziile se pot face numai în zona axilară, unse sunt şi imposibil de observat. În alte cazuri, în care este nevoie de incizii mai mari, acestea vor fi amplasate în partea interioară a braţului, ascunsă privirilor când braţele sunt lăsate pe lângă corp. Bineînţeles, cu timpul cicatricele se estompează, dar niciodată nu dispar în totalitate, deci persoana în cauză trebuie să fie conştientă de faptul că în momentul în care va ridica braţele, semnele se vor putea observa. Se preferă combinarea acestei proceduri cu cea de liposucţie, care se poate efectua de jur împrejurul braţului. Astfel se obţin cele mai bune rezultate.
7. Laxitatea tegumentară a sânilor la bărbaţi
Un grad mic de laxitate tegumentară se poate corecta foarte bine prin metoda clasică a ginecomastiei. În cazul în care gradul de laxitate este mare, poate fi nevoie şi de excizarea excesului de piele. Această procedură lasă câteva semne, care de obicei sunt de preferat în raport cu aspectul iniţial al problemei.
8. Laxitatea tegumentară a spatelui
Această ptoză tegumentară poate fi observată în anumite regiuni ale spatelui, sus, în zona ce corespunde toracelui. Nu este o situaţie foarte des întâlnită, dar atunci când apare şi necesită corectare, aceasta se face prin îndepărtarea excesului de piele. Este o procedură ce poate fi însoţită de liftingul braţelor sau de lifting mamar. În aceste cazuri procedura se numeşte Upper Body Lift (liftingul părţii superioare a corpului).
9. Liftingul facial
De multe ori, pierderea drastică în greutate poate duce şi la laxitate tegumentară a feţei. În acest caz se folosesc tehnicile clasice de ritidectomie.
Toate procedurile menţionate mai sus sunt solicitate foarte des ca urmare a pierderilor mari în greutate. O foarte mare importanţă o are discutarea problemei cu chirurgul plastician. La persoanele care au pierdut foarte multe kilograme într-un timp relativ scurt, riscul de complicaţii este de regulă mult mai mare decât la celelalte persoane. Complicaţiile pot fi corectate, dar este recomandabil să discutaţi problema cu medicul dumneavoastră, astfel încât să fiţi pe deplin informaţi.
În general, aceste proceduri necesită programare şi o comunicare corectă între medic şi pacient, pentru revenirea corpului persoanei interesate la cel mai bun aspect estetic posibil.