blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

GENIOPLASTIA SAU MENTOPLASTIA

γενειοπλαστικη

Genioplastia (cunoscută şi sub numele de augmentarea proiecţiei mentoniere sau mentoplastie  sau mărirea bărbiei sau implant de bărbie) este una dintre intervenţiile chirurgicale cel mai puţin cunoscute. Cu toate acestea, ea are o importanţă uriaşă în ameliorarea formei feţei.

Oricât ar părea de ciudat, bărbia este unul dintre cele mai importante elemente care caracterizează frumuseţea unei fizionomii. Multe persoane care au o bărbie mică au sentimentul că există ceva care strică aspectul estetic al feţei lor, dar nu pot să îşi dea seama exact despre ce este vorba.

Se întâmplă adesea ca o persoană să se adreseze chirurgului plastician pentru a-şi remodela nasul şi să descopere că adevărata problemă este bărbia.   

Chiar dacă este vorba de zone complet diferite ale feţei, nasul şi bărbia sunt interconectate, determinate de anumite proporţii ideale şi unghiuri, care stabilesc armonia unei fizionomii.   

De obicei, o persoană cu nas coroiat are şi o bărbie foarte mică (figură acvilină), care poate fi însoţită şi de guşă. Atunci când aceste două (sau trei) probleme coexistă, corectarea lor în paralel în cadrul aceleiaşi intervenţii chirurgicale oferă rezultate impresionante.    


METODE

De-a lungul timpului s-au folosit multe metode de augmentare a bărbiei. Metoda preferată este utilizarea de implanturi.
 

Metodele se împart în patru categorii principale, după cum urmează:

  • Implanturi din materiale sintetice.
  • Ţesuturi recoltate din corpul pacientului   
  • Produse injectabile.
  • Proteză pentru mandibula inferioară     ενθεματα γενειοπλαστικης


Implanturi

Implanturile pentru aceste tip de intervenţie sunt fabricate de obicei din silicon sau din alte materiale cum ar fi Gore-Tex, SoftForm, Medpore (Porex), implanturi de hidroxiapatita şi altele.

Chirurgul plastician vă va explica care sunt avantajele şi dezavantajele fiecărei metode şi apoi veţi decide care vi se potriveşte mai bine.


Materiale autologice prelevate de la pacient

De-a lungul timpului au fost utilizate diverse ţesuturi, cum ar fi oase, cartilagii, fascii, dar cel mai des folosit este ţesutul adipos. Transplantul de ţesut adipos poate oferi cel mai bun rezultat, ca şi în alte zone ale corpului.


Produse injectabile

Pentru  augmentarea bărbiei au fost utilizate aproape toate tipurile de materiale injectabile. Cel mai folosit este acidul hialuronic. Există şi alte produse de acest tip preferate pentru procedura de augmentare a bărbiei, cum ar fi PMMA (Artecoll), hidroxiapatită injectabilă (Radiesse), hydrogel, aquamid.

 
Proteză pentru mandibula inferioară

În afară de metodele enumerate mai sus, se apelează şi la proceduri de chirurgie maxilo-facială, în care osul este fixat cu şuruburi interioare într-o altă poziţie.

 
Majoritatea pacienţilor preferă soluţiile mai simple, cum ar fi implanturile sau produsele injectabile.   πωγωνοπλαστικη

IMPLANTURILE

Implanturile mentoniere pot fi de mai multe feluri, dar cele mai utilizate sunt implanturile de silicon şi medpore (porex).

Pentru inserarea implanturilor se face o incizie, care necesită doar anestezie locală. În cadrul acestei proceduri, se inserează un implant la nivel profund, deasupra osului, astfel încât să ridice ţesuturile care se găsesc deasupra osului, mai exact pielea, ţesutul adipos şi muşchii, într-o poziţie superioară.   

Inciziile se fac în cavitatea bucală sau în pielea de sub bărbie. Cu alte cuvinte, inciziile pot fi exterioare sau interioare.   

Procedura este relativ scurtă şi durează în jur de 20-30 minute, apoi locul inciziei se suturează.   

În zilele următoare, zona respectivă va fi destul de umflată, dar edemul se va resorbi după aproximativ 10-15 zile. Asta înseamnă că, cu toate că nu există vreun disconfort după operaţie, este nevoie de o perioadă de circa două săptămâni pentru ca pacientul să fie destul de prezentabil pentru întoarcerea în societate.

Aceste implanturi se încorporează cu timpul în ţesuturi şi individul le va simţi ca făcând parte din corpul său, cu alte cuvinte nu va avea impresia de corp străin  în organism.

Implanturile de silicon pot fi îndepărtate cu uşurinţă, la cerere.  

De obicei nu există durere postoperatorie.   


PRODUSE INJECTABILE

Produsele injectabile reprezintă o modalitate foarte uşoară de augmentare a bărbiei. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele, cum ar fi de exemplu acidul hialuronic, sunt absorbabile. Efectele durează, de regulă, mai mult de un an.   

Este vorba despre o metodă nechirurgicală (augmentarea bărbiei fără bisturiu) care necesită circa 5 minute pentru a obţine rezultatul final
 

Avantajul constă în faptul că rezultatele pot fi vizualizate imediat şi pot fi  corectate dacă nu sunt pe placul pacientului. De asemenea, poate fi folosită ca o primă metodă şi, în cazul în care efectul este satisfăcător, persoana interesată poate trece ulterior la o altă metodă, cu rezultate permanente.   


AUGMENTAREA BĂRBIEI CU AJUTORUL ŢESUTULUI ADIPOS

Prin această metodă, chirurgul plastician recoltează ţesut adipos dintr-o zonă a corpului, de obicei de pe abdomen.  În continuare, prelucrează această grăsime şi o injectează în zona bărbiei.  Injectarea de ţesut adipos funcţionează aproape la fel ca inserarea de produse injectabile, doar că este o procedură puţin mai extinsă, deoarece pe lângă amplasare trebuie efectuate şi prelevarea şi prelucrarea grăsimii. Avantajul metodei este acela că mare parte din grăsimea injectată rămâne în poziţie pentru toată viaţa, adică efectele sunt în mare măsură permanente.

 

În linii mari, augmentarea bărbiei este o procedură scurtă, relativ simplă şi care de obicei oferă rezultate estetice impresionante.