blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

TRANSPLANT DE PĂR

Transplantul de păr este intervenţia de chirurgie plastică cel mai adesea solicitată de către bărbaţi. În fiecare an în ţara noastră au loc mii de transplanturi de păr şi interesul pentru această procedură creşte constant. 

Filozofia care stă la baza acestei proceduri este prelevarea de unităţi foliculare de pe partea posterioară a scalpului, unde firele de păr sunt puternice, şi transplantarea acestora în partea din faţă, de unde lipsesc.

Transplantul de păr se adresează numai alopeciei androgenice în care există păr destul de des în partea din spate a scalpului şi rărire în zonele temporale. Cu alte cuvinte, rădăcinile firelor de păr pur şi simplu îşi schimbă locul, la fel ca o plantă pe care o luăm dintr-un loc şi o transplantăm în altul. În noua locaţie, rădăcinile continuă să producă fire de păr exact aşa cum făceau şi în locaţia anterioară.   

Exact din acest motiv, pentru că firele de păr se comportă în acelaşi fel şi îşi păstrează toate proprietăţile pe care le aveau în fosta lor poziţie, îşi păstrează şi proprietatea de a nu cădea. Prin urmare, efectele transplantului de păr sunt permanente. Aceste fire de păr vor creşte natural, aşa cum creşteau în fosta lor locaţie.   

Mulţi se întreabă ce garanţii au că din moment ce în zona respectivă firele de păr căzuseră, nu vor cădea şi acestea care se vor transplanta. Răspunsul este acela că alopecia nu este cauzată de unele proprietăţi ale zonei, ci de proprietatea de a cădea a firului de păr. Părul de pe partea din faţă a scalpului este mai sensibil la stimuli hormonali, în timp ce părul din partea din spate nu este. Prin urmare, prin transplantarea firelor de păr din partea din spate a scalpului, transferăm şi rezistenţa acestora la influenţele hormonale.




INFORMAREA PACIENTULUI


Informarea pacientului trebuie făcută de însuşi medicul care va efectua transplantul de păr. În multe centre de transplant de păr se obişnuieşte ca pacienţii să primească informaţiile de la alte persoane, nu de la medicul care va face procedura. Fiecare act medical trebuie să înceapă însă cu o informare corectă, să continue cu o aplicare corectă a metodelor şi să se încheie cu o monitorizare corespunzătoare.    

Numai medicul este în măsură să analizeze circumstanţele fiecărui caz în parte  şi mai ales să decidă când se poate face transplant de păr şi când nu. Nu toate persoanele pot apela la procedura de transplant de păr.   

Medicul trebuie să prezinte în detaliu procedura eventualului pacient şi împreună să aleagă metoda de aplicat, precum şi zonele în care vor fi amplasate transplanturile.

Medicul trebuie să informeze pacientul asupra aspectelor pro şi contra ale fiecărei metode. O informare corectă  constituie jumătate din succesul unei intervenţii, cealaltă jumătate fiind intervenţia însăşi.   

 



DERULAREA PROCEDURII



μεταμοσχευση μαλιων

După cum am amintit mai sus, intervenţia chirurgicală presupune prelevarea rădăcinii firului de păr dintr-o anumită locaţie şi amplasarea sa în locul în care există calviţie. Recoltarea se face din partea posterioară a scalpului, unde părul este permanent prezent. Din punctul de vedere al modalităţilor de recoltare, există două metode de transplant de păr.

  • METODA STRIP

    Este metoda prin care se recoltează o grefă unitară, adică o fâşie din scalp, din partea posterioară a capului, care apoi se împarte în unităţi foliculare. În zona de prelevare nu va rămâne nici un gol  deoarece în locul respectiv se va face suturarea.

  • METODA F.U.E.

    Este vorba de metoda în care se extrag de la bun început unităţi foliculare separate de pe partea posterioară a scalpului. După o mică prelucrarea, acestea sunt transplantate în partea anterioară.   

Nu există metodă mai bună sau mai rea. Medicul, în colaborare cu persoana interesată, va stabili care este metoda cea mai potrivită în funcţie de fiecare caz în parte.



NATURALEŢEA REZULTATELOR

Există două criterii de care depinde succesul unui transplant de păr.  Primul este naturaleţea rezultatului, iar cel de-al doilea densitatea părului.   

De multe ori, aceste două criterii se află în contradicţie. Cu alte cuvinte, metodele care dau un rezultat natural conferă o densitate mai mică şi viceversa. Efortul nostru este de a realiza ambele.

Naturaleţea efectului depinde de mai mulţi factori, cum ar fi, de exemplu, cât de subţiri sunt grefele foliculare, cum vor fi plasate, naturaleţea liniei frontale a părului etc..

În ceea ce priveşte linia frontală a scalpului mai ales, trebuie să existe un design, care să urmeze conturul unei linii frontale a scalpului naturale, masculine. De asemenea, unităţile foliculare nu trebuie să fie aliniate într-un rând, ci trecerea de la frunte la scalp să se facă treptat. Cazurile în care firele de păr par aliniate într-o linie dreaptă sunt complet nenaturale.

În ceea ce priveşte unghiul dintre firul de păr şi piele, aspectul acesta este foarte important. Dacă ne uităm la un păr natural, vom observa că unghiul se schimbă de la o zonă la alta. Acest lucru trebuie imitat la transplantul de păr.

Cu privire la mărimea grefelor, trebuie să avem în vedere faptul că ochiul uman nu este obişnuit să vadă firele de păr crescând în pâlcuri, ci unul câte unul. Din acest motiv, va trebui ca cel puţin în părţile din faţă ale scalpului microgrefele foliculare să fie foarte mici şi să cuprindă maxim unul sau două fire de păr. Grefele mai mari dau impresia de "păr de păpuşă", un aspect complet nenatural.

Cu cât înaintăm după linia frontală a scalpului, mărimea grefelor creşte, ca să putem obţine în acelaşi timp şi un aspect natural şi densitatea părului care este atât de importantă. În acest fel ne atingem ambele scopuri, mai exact efecte naturale şi densitate capilară.   

 

DESFĂŞURAREA PROCEDURII

Intervenţia se efectuează sub anestezie locală, exact ca la stomatolog. După introducerea anesteziei locale, pacientul nu mai simte absolut nicio durere în zona scalpului. Se poate astfel efectua procedura, adică recoltarea de grefe foliculare din partea posterioară a scalpului şi amplasarea acestora în zona anterioară. Durata procedurii depinde de gravitatea problemei ce trebuie corectate. De obicei, oscilează între 2 şi 5 ore. Pacientul este treaz pe toată durata intervenţiei şi nu resimte nicio durere.

Pacientul se poate întoarce acasă imediat după încheierea procedurii.  



PERIOADA DE RECUPERARE

După revenirea la domiciliu, persoana în cauză poate efectua numai activităţi uşoare, fără efort fizic sau mişcări bruşte. De regulă nu se resimte nicio durere, dar dacă ea apare, poate fi combătută cu analgezice.   

Se recomandă o atenţie sporită la zona în care au fost amplasate grefele foliculare,  adică evitarea frecării. În zilele de după operaţie pot exista edeme (umflături) în zona frunţii, care nu sunt însă însoţite de durere.

Perioada de timp necesară pentru revenirea la locul de muncă depinde de tipul de activitate efectuată, de zona în care s-au aplicat grefele foliculare şi de reacţiile organismului pacientului. În multe cazuri pacienţii nu trebuie să lipsească deloc de la locul de muncă, dar în alte cazuri poate să fie nevoie de un timp de recuperare chiar şi de 15 zile. 

Timpul necesar de recuperare este un aspect ce vă va fi comunicat de către medic.   

Rezultatele apar treptat după 3 luni şi sunt complete după aproximativ 8 luni 

După scurgerea acestei perioade, dacă persoana în cauză doreşte o mai mare densitate a părului, poate repeta procedura.





Se pune întotdeauna întrebarea "La ce rezultat ne putem aştepta?". Răspunsul depinde de mai mulţi factori, cum ar fi calitatea firelor de păr pe care le poate recolta medicul din zona donatoare, cantitatea acestor fire de păr, dimensiunile zonei în care vor fi amplasate grefele foliculare, grosimea firului de păr şi multe altele.   

În baza experienţei sale, medicul poate face o estimare şi poate să încerce să vă descrie rezultatul la care vă puteţi aştepta. Din păcate, de multe ori se promit rezultate exagerate, ceea ce face ca pacienţii să rămână frustraţi de efecte şi să îşi piardă încrederea.

Solicitaţi medicului dumneavoastră să vă arate fotografii cu rezultate ale procedurii şi întrebaţi dacă rezultatele pe care le veţi obţine dumneavoastră vor fi mai bune sau mai slabe decât cele pe care vi le arată. Este important să vorbiţi de la bun început cu medicul care va efectua procedura, adică din faza de informare până în faza de monitorizare a rezultatelor.