blog_logo
gnoriste_logo
call_logo

PEELING (EXFOLIERE)

Ce este peeling-ul

Cu termenul peeling ne referim la eliminarea straturilor de suprafaţă ale pielii. Această procedură are ca scop producerea de către piele a unei noi epiderme, cu o textură mai fină. În acelaşi timp, se face stimulare pentru producerea de colagen şi  elastină.

Procedura de peeilng este cunoscută de mai multe secole. S-ar putea spune că este cunoscută din timpuri străvechi. Prin urmare, este o procedură testată, cu rezultate cunoscute. În ultimii ani, tehnologia a pus la dispoziţie chirurgilor plasticieni instrumente noi, astfel încât procedura este mai eficientă şi mai sigură decât în trecut.  



PEELING

Când utilizăm peeling-ul

Peeling-ul este utilizat pentru următoarele efecte:

  • Îmbunătăţeşte textura pielii, adică o face mai fină şi mai strălucitoare.
  • Ameliorează ridurile fine.
  • Corectează decolorările pielii, adică petele, pistruii, etc.
  • Îmbunătăţeşte aspectul cicatricelor şi a urmelor de acnee  
  • Corectează porii dilataţi şi în general orice neregularităţi  ale pielii.
  • Acţionează ca o modalitate de prevenire a deteriorării elasticităţii pielii, deoarece provoacă stimularea colagenului.

 

Câte feluri de peeling există - Categorii

Peeling-rurile se împart în 3 categorii, în funcţie de modul în care se realizează şi in alte 3 categorii în funcţie de profunzime.

În funcţie de modul în care se realizează, vorbim de peeling chimic, peeling mecanic şi peeling termic.

1.    PEELING CHIMIC: În acest caz îndepărtarea straturilor superficiale se face prin mijloace chimice, adică cu soluţii acide (acizi din fructe, T.C.A., fenol, etc).

2.    PEELING MECANIC : În acest caz îndepărtarea straturilor superficiale se face prin mijloace mecanice (dermabraziune, cristale, etc.).

3.    PEELING TERMIC: Prin utilizarea laserului se obţine o vaporizare a stratului superior al pielii. Gradul de vaporizare depinde de intensitatea cu care acţionează aparatul laser. Avantajul acestei metode este că profunzimea este calculată cu exactitate. Trebuie să menţionăm că în ultimii ani au apărut multe metode noi de peeling, de obicei cu utilizarea laserului (laser fracţional), care permit o adâncime de penetrare adecvată în piele cu un timp de recuperare mai scurt. Rezultatele în aceste cazuri sunt asemănătoare cu efectele unui peeling de adâncime medie.

 

În ceea ce priveşte profunzimea, regula generală este că, cu cât adâncimea la care se ajunge este mai mare, cu atât mai bun este efectul, dar în acelaşi timp creşte şi perioada de recuperare. Cu alte cuvinte, peeling-urile superficiale nu necesită vreo perioadă deosebită de recuperare, adică pacientul nu trebuie să evite activităţile sale zilnice. Peeling-urile de adâncime medie necesită un timp de refacere ce variază între 7-10 zile iar peeling-urile profunde  o perioadă de 10-20 zile.

Desigur, există o limită de profunzime până la care se poate merge, dincolo de care nu este permisă avansarea.

 

Gradul de profunzime şi perioada de efectuare a peeling-ului   

În cazul peeling-ului, problema cea mai obişnuită care se pune este gradul adâncimii de penetrare pentru fiecare caz. Aceste aspect este decis în urma discuţiilor avute cu medicul, după ce se prezintă argumentele pro şi contra pentru fiecare caz, şi luându-se în considerare nevoile sociale ale fiecărui individ, adică măsura în care pacientul este dispus să renunţe sau nu la activităţile sale zilnice pentru o anumită perioadă de timp.

Perioada cea mai adecvată pentru peeling-urile profunde este din Octombrie până în Martie, în timp ce peeling-urile mai uşoare pot fi efectuate şi în celelalte luni ale anului dacă persoana în cauză nu se expune la soare. 

Peeling-ul superficial este o procedură nedureroasă. Cu cât creşte însă gradul de penetrare în piele, cu atât este nevoie de o anestezie mai mare. Chiar şi la peeling-urile profunde, anestezia locală este de obicei de ajuns.   

 

Peeling-ul este o metodă foarte veche care îşi păstrează locul de frunte în preferinţe la nivel mondial, deoarece şi-a demonstrat pe deplin eficacitatea.