CICATRICI ŞI SEMNE POST – ACNEE
Cicatricele post-acneice afectează mai ales persoanele care în tinereţe au suferit de acnee chistică severă. Aceste cicatrice de obicei sunt localizate pe faţă, dar se găsesc de multe ori şi pe corp, mai ales pe spate.
O condiţie obligatorie pentru începerea procedurii de corectare este ca acnea să nu se găsească în fază activă, să se fi oprit din dezvoltare, cel puţin în mare parte, iar cicatricele să se fi stabilizat. De asemenea, trebuie să înţelegem că cicatricele nu vor dispărea cu totul, singurul lucru care se poate face fiind o ameliorare a aspectului lor într-o anumită măsură, în funcţie de procedura urmată şi tipul cicatricelor.
Chirurgul plastician poate utiliza mai multe modalităţi de corectare a cicatricelor, cum ar fi peeling-ul, îndepărtarea chirurgicală, utilizarea de produse injectabile.
PEELING PENTRU AMELIORAREA CICATRICELOR POST-ACNEE
Metoda principală pentru ameliorarea aspectului semnelor de după acnee este peelingul. După cum am menţionat la capitolul privind peelingul, acesta este de trei tipuri, în funcţie de modalitatea de efectuare, variind de asemenea în funcţie de adâncimea de pătrundere în piele.
MODALITĂŢI DE REALIZARE A PEELING-ULUI
În funcţie de modul în care se realizează, peeling-urile se împart în:
- PEELING CHIMIC: Netezirea pielii se face prin mijloace chimice. De regulă se utilizează acizi, care sublimează pielea şi permit regenerarea unui strat de piele cu o textură mai fină. Cicatricele capătă un contur mult mai fin şi devin mai puţin profunde, prin urmare şi mai puţin vizibile.
- PEELING MECANIC: Se face prin metoda dermabraziunii (gomaj), când este vorba de peeling profund şi micro-dermabraziune cu cristale, când este vorba de un peeling mai superficial.
- PEELING CU LASER: Există două tipuri de laser utilizate în cazul acneei: laserul cu dioxid de carbon (CO2 Laser) şi Laser Erbium. Ambele sunt concepute pentru a netezi cicatricele şi pentru a le face mai superficiale.
În ceea ce priveşte profunzimea, după cum am mai amintit, cu cât adâncimea la care se ajunge este mai mare, cu atât mai bun este efectul. Cu toate acestea, nici chiar în cazul peeling-urilor profunde nu se poate obţine dispariţia cicatricelor, ci numai un procentaj de ameliorare de ordinul 40%-70%.
DUPĂ PEELING
Perioada de recuperare depinde de tipul de peeling şi de gradul de profunzime a acestuia. În cazul peeling-urilor profunde, perioada de recuperare oscilează de regulă între 10 şi 15 zile.
Procedurile de peeling pot fi efectuate numai în lunile de iarnă şi se recomandă evitarea expunerii la soare timp de câteva luni postoperatoriu.
Această metodă poate fi combinată cu altele pentru un rezultat mult mai bun.
ALTE METODE DE AMELIORARE A CICACTRICELOR POST-ACNEE
În afară de peeling există şi alte metode de corectare a cicatricelor post-acneice:
- ÎNDEPĂRTAREA CHIRURGICALĂ: Se aplică numai în cazul cicatricelor foarte profunde şi evidente, care pot fi îndepărtate chirurgical şi apoi suturate. Semnul rămas după suturare va fi cu siguranţă mai uşor de acceptat decât cicatricea profundă. Nu este o metodă de sine stătătoare, ci se foloseşte ca o completare a altor metode, atunci când cicatricele sunt foarte pronunţate.
- CU PRODUSE INJECTABILE: De regulă se aplică la anumite tipuri de cicatrice, nu la toate. Cu ajutorul unui produs injectabil, de obicei acid hialuronic, chirurgul plastician umple cicatricea şi o face să pară mai plată. De altfel, problema principală de ordin estetic în cazul cicatricelor de acnee nu este ţesutul cicatrizat, ci suprafaţa neomogenă a pielii. Din momentul în care, după utilizarea de produse injectabile, cicatricea a ajuns la acelaşi nivel cu restul pielii, imaginea generală este cu mult îmbunătăţită. Dezavantajul acestei metode este că nu are rezultate permanente. Durata efectelor este însă destul de mare (1-3 ani). Principalul avantaj este că este vorba despre o procedură foarte simplă ce durează aproximativ cinci minute.
Problema cicatricelor post-acneice este destul de apăsătoare pentru psihologia persoanei în cauză, care de obicei este şi destul de tânără. Ameliorarea problemei ajută la îmbunătăţirea stării psihice a individului, la o vârstă la care acesta este destul de sensibil din punct de vedere emoţional.